Co by dělal Keynes, kdyby nežil v době keynesiánské, aneb Úvaha hypotetická, leč inspirativní

4. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Právník Thomas Geoghegan napsal pro The Nation rozsáhlou ekonomickou analýzu, která by si zasloužila být čtena mnohem více a pozorněji než stále stejnější frustrované komentáře ekonomického nobelisty Paula Krugmana v New York Times. Text nazvaný What Would Keynes Do? (Co by dělal Keynes?) je totiž mnohem hlubší než většina mainstreamových neokeynesiánských monetaristických receptů, které vždy znají jen jedno řešení každého problému: Stimul, stimul, ještě větší stimul...

Pět důvodů, proč akce Occupy Wall Street nebude fungovat

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Je snadné nenávidět Wall Street. Ve filmech jsou bankéři portrétováni coby bezcitní hňupové pohánění chamtivostí. Někteří lidé obviňují z nedávné finanční krize a následné recese Wall Street, která přesvědčila Američany, aby si brali predátorské hypotéky. Jiní tvrdí, že tito bohatí bankéři, obchodníci a investoři neplatí dost velké daně. Tyto a další nálady vedly k protestu na Manhattanu, který nepřestává nabírat na síle. Nicméně z řady důvodů není pravděpodobné, že by vůbec něčeho dosáhl, napsal Daniel Indiviglio.

Co je za tím?

4. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Rychlé, nečekané a především veřejnosti nijak nezdůvodněné odvolání ministra zemědělství premiérem Nečasem, kterého jsou teď plná všechna česká média, působí velmi podivným dojmem. Jako by nějaké špinavé zákulisí české politiky zase po čase prosáklo až na samotný povrch před zraky veřejnosti.

Proč ten spěch? Proč to najednou šlo všechno tak rychle a prezident Klaus si nevzal čas na rozmyšlenou jako v případě ministra školství Dobeše, kterého se premiér pokoušel marně odvolat na jaře? Nemyslím si, že ministr Fuksa byl odvolán nějak neprávem, podle mne by měla celá vláda podat demisi a uvolnit místo levici. Zaráží mne ta forma toho odvolání, ten spěch a naprostá neprůhlednost. Ministr je už odvolán a my stále nevíme proč. Premiér je natolik zaměstnán zákulisním děním, že úplně zapomněl na veřejnost.

Premiér náhle hodil přes palubu ministra zemědělství Fuksu ZDE

Rasismus u čtenářů serveru Novinky.cz

4. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Anketa

Souhlasili byste s uváděním etnicity u pachatelů trestných činů?

Ano, zlepšilo by to situaci ve společnosti:

90.9%

Ne, je to nekorektní a zbytečné:

2.7%

Je mi to jedno, nic by to nevyřešilo:

6.4%

Celkem hlasovalo 16583 čtenářů.

Pozn. red. A jak by to zlepšilo situaci ve společnosti? :)

Romská kriminalita je ve srovnání s kriminalitou bílých zcela neškodná

4. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

K tomuto "Rasismus u čtenářů serveru Novinky.cz" bych jenom podotkl, že uvádění etnicity navrhl pan Kocáb z důvodů protirasistických. Zní to možná paradoxně, ale má to určitou logiku. Šlo mu o to, aby lidé nemohli při zprávách o zločincech automaticky předpokládat, že to udělali Romové. Reagoval tak nejspíše na "mačetový útok" nedávno u nás v Olomouci, kdy se mluvilo o tom, že zase "zaútočili Cikáni". Dostával jsem dokonce zákulisní informace, že to tak opravdu je. A pak se ukázalo, že útočníci byli z jiného etnika.

Pozoruhodné a velmi výmluvné se mi zdá to, že asi nikdo by nečekal, že závažnou ekonomickou kriminalitu spáchá Rom, Romům se nepřičítá ani organizovaný zločin nebo jiná vysoce závažná kriminalita, a přitom je společnost naštvaná právě na Romy a nikoli na bílé, mezi nimiž jsou ti nejhorší zločinci. Romská kriminalita je ve srovnání s kriminalitou bílých zcela neškodná.

Čeští katoličtí biskupové jsou jen slouhové

4. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Čeští katoličtí biskupové ukázali v prohlášení České biskupské konference (ČBK), že to jsou jenom slouhové. ČBK měla potřebu distancovat se od prohlášení Tomáše Halíka, že Václav Klaus jako prezident ČR nemá co dělat se svými projevy u katolického oltáře. Tím se biskupové staví na stranu svého místního "šéfa" Dominika Duky, který je Klausův kamarád a který Klause k oltáři pozval (za primasování kardinála Vlka byly osobní vztahy mezi hlavou katolické církve v ČR a prezidentem Klausem mnohem napjatější).

SKOTSKO:

Univerzitní manažeři si zvýšili platy na 16 milionů liber ročně

4. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Odborový svaz univerzitních učitelů UCU Scotland zjistil, že podnikatelští manažeři skotských univerzit si zvýšili své platy za posledních šest let z 12 milionů liber na 16 milionů liber v loňském roce. Například na university of Glasgow si skupinka nevyšších manažerů celkem vyplácí platy ve výši 2 milionů liber ročně.

Odbory poukazují na to, že k astronomickému zvyšování platů univerzitních manažerů dochází v době, kdy platy univerzitních učitelů byly zmrazeny, akademičtí zaměstnanci jsou vyhazováni ze zaměstnání a univerzity ruší vyučování v celé řadě předmětů.

Univerzity v Oxfordu a v Cambridgi ostře kritizují anglický návrh nového vysokoškolského zákona

4. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve své oficiální reakci na nový návrh vysokoškolského zákona, který připravila britská vláda, varuje správní rada Cambridžské univerzity, že ministři poškodí globální dobrou pověst britských univerzit. Cambridgská univerzita dodává, že je "zdrcena", že vládní návrh nového vysokoškolského zákona neobsahuje žádnou "celkovou vizi ani strategii".

Univerzita varuje, že vysoké školství "nesmí být zredukováno na utilitární rovnici mezi náklady a osobním ziskem" a dodává, že je "politováníhodné", že vládní přístup k vysokoškolské reformě způsobuje "odcizení" vysokých škol.

Čtenářce BL vyplatila anglická policie odškodné 130 000 Kč za "nezákonné" zatčení

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Ženě, která byla podrobena "ponižující" prohlídce, při níž byla svlečena donaha, se anglická policie omluvila a vyplatila jí odškodné 4750 liber (cca 130 000 Kč). Při jejím případu jí pomohl aktivista a komik Mark Thomas, píše místní anglický list The Bournemouth Echo.

Sociální pracovnice Anna Gavenčiaková, 34, byla "protizákonně" zadržena loni v září policisty v Holdenhurst Road v Bournemouthu a pak byla podrobena prohlídce na policejní stanici v Boscombe.

dovolená u moře

4. 10. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta


na balkáně
jsou ještě lidi který
zažili válku!

někdo jim zastřelil tátu nebo kamaráda
znásilnil sousedku
zbořil dům -

nepoznáš
který to jsou a který jsou ty co
jim to udělali

všichni stejně
opálený
tričko a šortky

na balkáně
jsou ještě lidi který
zažili válku!

koupím si od nich zmrzlinu
pronajmu byt

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

27189

Koutek reklamní tuposti 36

Správná volba s ručením omezeným

4. 10. 2011 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Kontext je mrcha. Je samozřejmé, že mají firmy slogany, a stejně samozřejmé je, že mají časově omezené nabídky. Pokud je ale grafik jejich inzerátu idiot a žádná dozorčí instance nad ním jeho idiocii nezachytí, vznikne dojem, že váš slogan platí jen velmi omezenou dobu. Třeba, že jste pro zákazníka správnou volbou jen do konce března.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Je chybou přistupovat k oběma stranám izraelsko-palestinského konfliktu jako k rovnocenným soupeřům

4. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na recenzi Štěpána Kotrby knihy Břetislava Turečka Nesvatá válka o Svatou zemi. Málo známá zákoutí nelítostného boje mezi Židy a Araby ZDE

Předesílám, že jsem knihu nečetl (i když její obal, recenzentem vybrané pasáže a jiné texty autora mohou drobounce napovědět, jak na tento konflikt sám nahlíží, či nemusejí vypovídat vůbec nic -- pozn. aut.), rád bych se pouze vyjádřil ke Kotrbově recenzi, v níž dle mého úsudku měří oběma sporným stranám stejně, jako by tito na smrt znesváření sokové měli stejnou porci másla na hlavě; stejnou vyjednávací pozici, stejné mocenské a silové zázemí. Možná je můj dojem z recenze mylný, toto právo si tudíž plně vyhrazuji.

Propaganda se cení víc než pravda

4. 10. 2011 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

reakce na Daniela Veselého, pod titulkem "Je chybou přistupovat k oběma stranám izraelsko-palestinského konfliktu jako k rovnocenným soupeřům" reagujícího na recenzi knihy Břetislava Turečka Nesvatá válka o Svatou zemi. Málo známá zákoutí nelítostného boje mezi Židy a Araby od Štěpána Kotrby pod titulkem "Turečkova válka o pravdu ve Svaté zemi"

Daniel Veselý reaguje, aniž četl. Orientuje se podle popularity jiných autorů, pro něj autorit. Platí pro něj onen známý vtip vytvářející komickou situaci při přijetí mladého kandidáta do Svazu spisovatelů Sovětského svazu. "Znajetě Dostojevskovo? Znajetě Tolstovo?" "Nět, ja něchaču byť čitatělom, ja chaču byť pisatělom." Dost žertů, téma je vážné. Břetislav Tureček, ač dle mé recenze "turista", žije v Izraeli. Trvale. Fisk žije v Bejrútu. Trvale. Každý vidí řeku Jordán z jiného břehu. Tureček ovšem na rozdíl od Roberta Fiska nikoliv jako komentátor - "columnist", vyprávějící nám své "opinion", ale jako reportér - součást "news service".

Křest knihy a autogramiáda - Nesvatá válka o Svatou zemi

30. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Nová kniha Břetislava Turečka, dlouholetého zahraničně politického redaktora deníku Právo, zpravodaje Českého rozhlasu na Blízkém východě, odborníka na slovo vzatého, autora knihy "Světla a stíny islámu - Drama Blízkého východu a sonda do duší jeho obyvatel", jehož životním mottem je: Nemysli kdovíjak na to, co bude pak. Ať tak anebo tak, všechno je naopak...

DNES

v úterý 4. října od 16:00 v Paláci knih LUXOR
Václavské nám. 41, Praha 1
RECENZE ZDE

Pinkas, Pisak a spol.

4. 10. 2011 / Jan Stern

čas čtení 11 minut

"Ti hoši marně předstírají, že objevují něco nového. Když pomineme Kafku a Becketta, tak zárodky toho všeho už dávno nacházíme u Shakespeara," říká Jiří Sovák o absurdním dramatu v geniální třídní komedii Světáci. Přesněji, naučí se tuto větu nazpaměť, aby měl mezi snoby co plkat a zapadl mezi ně. Udělá dobře. Nic moc chytřejšího o absurdním umění dodnes v salonech nezaslechneme.

To zajisté dráždí. Dráždilo to třeba takového Sigmunda Freuda, který se neopomněl absurdním prvkům v moderním umění upřímně a pohrdavě vysmát, jak se na pravého (revolučního) konzervativce sluší. A doznávám, i já si již mnohokrát přisadil a umělce tvořící absurdní umění jsem s gustem vložil do uvozovek.

Bylo by však pro freudismus nedůstojné, aby se s absurdnem v umění vypořádal jen úšklebkem. Pokusím se dnes o nenáročný, leč přeci jen výklad.

Soud v Perugii osvobodil Američanku, odsouzenou za údajnou vraždu anglické studentky

4. 10. 2011

čas čtení < 1 minuta

Za obrovského zájmu mezinárodních, především amerických, sdělovacích prostředků, osvobodil v pondělí večer italský soud v Perudii nyní čtyřiadvacetiletou americkou studentku Amandu Knoxovou a jejího bývalého italského partnera Raffaele Solecita, kteří byli odsouzeni na 26 a 25 let do vězení za vraždu anglické studentky Meredith Kercherové, která přicestovala do Itálie r. 2007, aby se tam naučila italsky. Knoxová byla původně odsouzena, že s milencem údajně zavraždili spolubydlící Kerchovou, protože se nechtěla podílet na sexuálních hrátkách. Prokurátoři ji vylíčili jako bezcitnou vražedkyni, čarodějnici a ďáblici. Případ vyvolal obrovský zájem médií nejen kvůli tomu, že se čte jako román, ale i proto, že mnozí Američané byli uraženi, že byla mladá Američanka charakterizována jako snůška nejhorších neřestí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jaroslav Hutka: Ještě žiju a dokonce zpívám

4. 10. 2011 / Jaroslav Hutka

čas čtení 2 minuty

Jelikož nemám televizi a neposlouchám rádio, tak mi přece jen některé důležité kulturně-historické informace uniknou. Helena Vondráčková si totiž nedávno písemně stěžovala, že ji málo hrají v rádiu. Karel Gott se přidal ústně. To já se rovněž a nadšeně přidávám. Mě hrají v rádiu tak málo, že asi vlastně vůbec, píše písničkář Jaroslav Hutka.

Vlk sytý, koza celá, aneb jak vypadá všeobecná vládní strategie v boji s korupcí

4. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Vláda, tedy ta dnešní, koaliční, si ve svém vládním prohlášení předsevzala řadu úkolů, které by měla realizovat po dobu svého působení. Na tom není samozřejmě nic zvláštního či mimořádného, neboť takové programy si dává každá, nejen česká vláda. Otázka je, jak je hodlá naplňovat a realizovat, jaké cíle tím sleduje a jakým přínosem bude naplnění programového prohlášení a návazné koaliční smlouvy pro občany.

IATA: Klesá poptávka po letecké přepravě

4. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (International Air Transport Association , IATA) informovala, že meziroční pokles poptávky po letecké dopravě se v srpnu oproti červenci více než zdvojnásobil. Letecky se přepravuje zhruba třetina veškerého zboží obchodovaného v globální ekonomice. Zmíněný pokles znamená, že spotřebitelé v USA a Evropě méně utrácejí za drahé zboží dovážené od asijských producentů, jako jsou počítačové čipy nebo květiny.

Kam s Pánem Bohem ... ale proč ?

4. 10. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Filozofové mají výhodu volnějšího výkladu světa. Na rozdíl od vědců nemusí být nutně duchovními následovníky Aristotela. Nicméně všechno má své meze. Pro práci s kauzalitou existují jistá pravidla. Pokud je filozof nehodlá respektovat, měl by vysvětlit proč.

Podle Jana Kadlubce znamená víra v Boha v podstatě vraždění, zatímco spojovat vraždění s osvícenstvím neuvěřitelné zneužití. Existuje ovšem i mnoho věřících, kteří nikdy nikoho nezabili a mnoho masových vrahů, kteří v Boha nevěřili. Záleží na tom, které masakry si z dějin vybereme. A, samozřejmě, co označíme za autentické a co za zneužití.

V životě nelze obstát pouze se srandičkami

3. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Srovnávat Cimrmana a sv. Václava, jak to dělá Jiří Jírovec, mi přijde odpudivé. Míval jsem Cimrmana rád jako svébytný druh humoru do té doby, než si ho Češi v jakési anketě zvolili za osobnost našeho národa. Domnívám se, že v životě nelze obstát pouze se srandičkami a mystifikacemi a šibalským úsměvem nad tím, jakou směšnou pitomost jsme to zase řekli nebo vymysleli.

Když budeme brát utrpení, smrt, přátelství, věrnost, lásku, obětavost vážně a ne jenom jako nějaké hloupé vtípky, budeme se muset vracet k vážnému poselství naší civilizace, k němuž patří i svatováclavská legenda, ať už je fakticky pravdivá, nebo ne.

Bez ohledu na to, zda se to stalo tak, jak vypráví tehdy ještě nerozdělená církev, ta legenda má velké poselství, mnohem důležitější v lidském životě, než jsou cimrmanovské srandičky.

Někdy v životě prostě nestačí vtipkovat a mít se dobře, někdy v životě jde o hodně a ukazují se charaktery. A jsou to ty nejzásadnější chvíle lidského života. Cimrmanovské "přesvědčení" nemůže stačit k tomu, aby člověk obětoval svůj život pro druhé.

Britský premiér David Cameron odmítl skepsi svého kabinetu ohledně Libye

3. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Deník Guardian zjistil, že konzervativní premiér David Cameron odmítl skepsi svého kabinetu i rozvědky MI6 ohledně navrhované invaze do Libye a rozhodl invazi provést. Libyjská Prozatímní národní rada ubezpečila Británii, že v Tripolisu povstanou vzbouřenci, jakmile vzbouřenecká vojska dorazí do hlavního města. Z vojenských kruhů v Británii pocházejí informace, že Británie poskytovala logistickou podporu vzbouřencům v Tripolisu i v pohoří Nafusa. Provedla také sérii bombardování, které umožnilo vzbouřencům sestoupit z hor směrem k hlavnímu městu.

Zastydlá puberta "Evropanů" z iDNES.cz, aneb Kdo ho má většího?

3. 10. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jistá životní období a jisté mody existence se vyznačují nekritickým zbožňováním kvantity a nadměrnosti. Dočasní i věční puberťáci, někteří techničtí fandové, jisté sorty sportovců, bankéři i velmoci jsou fascinováni počty a rozměry (často v nějakém smyslu adlerovsky kompenzačně). Pouze část těch úplně prvních časem přichází na to, že život je příliš komplexní, než aby v něm kvantita hrála jinou než obecně limitující roli... Ostatní to zpravidla neobjeví až do hořkého konce.

Firma Shell platila v Nigérii armádu za vraždění obyvatelstva

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Firma Shell nikdy nepopírala, že její ropné operace zničily velkou část delty řeky Niger - zemi i vzduch. Nyní vychází najevo, ze soudních dokumentů, že firma Shell v devadesátých letech systematicky spolupracovala s nigerijskou armádou a policií, které potlačovaly odpor proti jejímu ničení tamějšího životního prostředí. Ze soudních dokumentů vyplývá, že firma Shell pravidelně platila armádu, aby potlačila pokojné protestní hnutí proti ničení životního prostředí. Shell dokonce pomáhala plánovat vojenskou ofenzívu proti vesnicím, podezřívaným, že se stavějí proti ropným operacím v regionu Ogoniland.

Australské státní nemocnice odmítají ošetřovat cizince

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Největší nemocnice v australském Queenslandu, Royal Brisbane a Women's Hospital, tajně zakázaly některé zákroky pro Neaustralany a zdůvodňují to potřebou šetřit. Diskriminace se týká zejména cizinců z Asie, Ameriky a Afriky, ale i některých Evropanů (včetně Čechů).

Britská vláda zakázala vstup do země vrahům právníka Magnického

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Přibližně 60 činitelům ruských vládních úřadů, kteří se podíleli na zavraždění ruského advokáta Sergeje Magnického, specializujícího se na boj proti korupci, odepřela britská vláda tajně vstup do Británie.

Právník Sergej Magnickij pracoval pro firmu Hermitage Capital Management, britský investiční fond, když odhalil daňový podvod ve výši 144 milionů liber, největší v ruské historii.

27186

Koutek reklamní tuposti 35 -- Je mi fuk kam, hlavně levně

3. 10. 2011 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Během prázdnin zdobily pražské metro plakáty cestovní kanceláře Fischer s lákavou nabídkou zájezdů na poslední chvíli (vlastně "last minute"). Pro větší přitažlivost byla u plakátu uvedena cena "od 8 990,-" za tříhvězdičkový hotel s plnou penzí (abyste mi rozuměli: "all inclusive"). Nehledě na cestovkovou latinu je mi záhadou, jak může někdo uvést cenu zájezdu bez uvedení cíle (myslím destinace) a dokonce i bez počtu dnů, na který je zájezd počítán. Číslo na plakátu (přestože není uvedena měna) jistě naláká, bohužel zákazník vůbec nezjistí, na co, přestože nabídka platí "do vyprodání kapacit". Laskavým čtenářům sděluji, že dejme tomu zájezd k Máchovu jezeru na dva dny jim ve tříhvězdičkovém hotelu zajistím za uvedenou cenu rovněž. A možná i levněji.

Genialita nebo senilita?

3. 10. 2011

čas čtení 4 minuty

Kdesi na internetu jsem našel výzvu seniorům v docela podivném filosofickém nihilismu, nabízející pomocnou ruku stárnoucí generaci. Poděsilo mě to, protože skutečnost života mi nabízí zcela jiné zkušenosti. Nevím, proč by museli senioři surfovat na počítači, když dovedou ošetřit vinohrad a vyšlechtit skvělé víno, nevím, proč by měli senioři bůhvíjak ovládat mobil, když mají na zahrádce soustruh a dovedou vyrobit i malé zakázky, které žádná z velkých firem neudělá. Nevím, proč by měl bývalý sklář bůhvíjak studovat ovládání Excelu, když spravuje malé muzeum v rodinném domku a ukazuje třeba Hitlerovu levou lyži. Neviděl jsem mladíka, který by dokázal lupénkovkou vyřezat tak nádherný betlém, jako senior ze Slovácka, napsal Milan Turek.

FRANCIE:

Ministr Juppé sní s otevřenýma očima

3. 10. 2011 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Prezidentský sen 2012? I tak by se dala v krátkosti nazvat ambice Alaina Juppého, o němž kdysi prezident Jacques Chirac prohlásil, že je pravděpodobně "nejlepším z nás". Juppé byl generálním tajemníkem prochirakovského Sdružení pro republiku (RPR), ministrem zahraničí, později také premiérem. V současnosti zažívá Juppé velký návrat na výsluní.

Apoštolská nunciatura v Praze: Zatloukat, zatloukat, zatloukat (chudák dr. Plzák)

3. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Ano, chudák doktor Plzák, protože kdyby věděl, jak snadno se dá jeho známé pořekadlo zneužívat, asi by jej z úst nikdy nevypustil. Nejsmutnější na tom je, že se toto vžité pořekadlo ujalo i v kruzích, kde by se takové praktiky očekávaly nejméně. Abychom si rozuměli, zatloukat znamená lhát -- a jestliže Apoštolská nunciatura v Praze a její diplomaté proti těmto skutkům důrazně protestují, nezbývá než si myslet, že i oni ve svém protestu nemluví pravdu, jinými slovy lžou.

30039