Americké veřejnoprávní rádio NPR ukončilo spolupráci s analytikem, který napadl muslimy

22. 10. 2010

Veřejnoprávní stanice NPR News zrušila smlouvu dlouholetému zpravodajskému analytikovi Juanu Williamsovi, který před několika dny v televizi Fox News Channel řekl, že se po 11. září 2001 v letadle bojí muslimů.

Williams se na Foxu objevil v relaci The O'Reilly Factor a moderátor Bill O'Reilly se ho zeptal, jak se dívá na myšlenku, že USA v případě muslimů čelá dilematu.

O'Reilly hledal podporu pro vlastní vyjádření, v němž nedávno obvinil muslimy ze zorganizování útoků z 11. září. V reakci na to z vysílání kanálu ABC v rámci diskusního pořadu The View odešly Joy Beharová a Whoopi Goldbergová.

Williams na O'Reillyho otázku odpověděl, že není bigotní, ale protože se atentátníci z 11. září identifikovali především jako muslimové, bojí se v letadle lidí v muslimském oděvu.

Williams sice také varoval před obviňováním muslimů z extrémismu, nicméně stal se terčem silné kritiky. V noci ze středy na čtvrtek stanice NPR vydala prohlášení, ve kterém ocenila Williamsovu práci, ale oznámila současně ukončení smlouvy. Podle NPR bylo vyjádření pro Fox News neslučitelné s editorskými standardy a praxí a podkopalo důvěryhodnost Williamse coby zpravodajského analytika.

Williamsova přítomnost ve vysílání převážně konzervativní a často problematické Fox News byla již dlouho uvnitř veřejnoprávní NPR předmětem sporů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010