Výroba kotlů na biomasu zaměstnává více lidí než Litvínovská uhelná

22. 10. 2010

Tisková zpráva Hnutí Duha

Výroba kotlů na biomasu zaměstnává v České republice 1 500 lidí: více než celá Litvínovská uhelná, kontroverzní provozovatel povrchových dolů. Může jich být ještě víc, pokud stát pomůže novým zákonem. Spočetla to nová studie, kterou ekonomové Miroslav Zámečník a Jan Hlaváč sestavili pro Hnutí DUHA a Heinrich Böll Stiftung.

Hnutí DUHA iniciativou Velká výzva prosazuje nový zákon, který by také v české ekonomice rozhýbal investice do moderních zelených řešení a nových průmyslových odvětví: vytápění biomasou i další čisté energetiky, do zateplování domů nebo snadné recyklace. Nová studie poukazuje na příležitosti, jež by díky legislativě -- která se inspiruje úspěšným britským vzorem -- dostaly také tuzemské firmy, dělníci a inženýři.

Studie mapuje, kolik pracovních míst už díky výrobě kotlů na biomasu vzniklo. Zároveň ale detailní propočty poukazuje na nemalé příležitosti, které česká ekonomika prozatím nevyužívá. Program Zelená úsporám už během pouhého půldruhého roku vytvořil asi 400 pracovních míst ve firmách, které domácnostem dodávají kotle.

Vytápění čistou biomasou -- a výroba potřebných technologií -- patří mezi hlavní příležitosti, jak snížit českou závislost na uhelných dolech i dovozu zemního plynu z Ruska.

Kompletní studie ke stažení ZDE.

Martin Mikeska z Hnutí DUHA řekl:
"Vláda by měla připravit nový zákon podle britského vzoru, který stanoví tempo, s jakým u nás chceme zelená průmyslová odvětví nastartovat. Příklad s kotli na biomasu ukazuje, že nevyužité možnosti čistého průmyslu jsou velkou příležitostí pro české firmy a dělníky či inženýry. Půldruhého tisíce pracovních míst ve výrobě kotlů na biomasu je výborné startovací pole. Už nyní tohle jediné odvětví dává práci více lidem než celá Litvínovská uhelná. Čeští výrobci již teď jsou významnými evropskými hráči, ale čtyři pětiny výroby jdou zbytečně na vývoz. Vytápění biomasou také srazí naši závislost na ruském plynu a na povrchových uhelných dolech."

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010