WIKILEAKS:

Prozrazených 400 000 vojenských dokumentů z Iráku: Spojené státy ignorovaly mučení

22. 10. 2010

Pátek 23.00: Deprimující obraz amerického a britského dědictví války v Iráku obsahuje obrovské množství prozrazených amerických vojenských dokumentů, v nichž jsou podrobnosti o mučení, okamžitém popravování bez soudu a o válečných zločinech.

Mezinárodním médiím bylo předáno téměř 400 000 tajných amerických vojenských zpráv z bojiště prostřednictvím internetových stránek Wikileaks.

Tento elektronický archiv údajně pochází od téhož disidentského amerického výzvědného armádního analytika, který letos v létě údajně zveřejnil menší množství, cca 90 000 dokumentů o krvavých střetech a zabíjení civilistů ve válce v Afghánistánu.

Z nově zveřejněných dokumentů vyplývá, že

  • Americké úřady nevyšetřovaly stovky zpráv o mučení, znásilňování a vraždách, spáchaných iráckou armádou a iráckými vojáky, přestože jejich chování bylo systematické. Zůstalo nepotrestáno.
  • Americký vrtulník, který se podílel na nechvalně známém bagdádském incidentu, předtím usmrtil irácké povstalce poté, co se snažili vzdát se.
  • Více než 15 000 civilistů zahynulo při dosud neznámých a nezveřejněných incidentech. Američtí a britští činitelé tvrdili, že neexistují žádné oficiální záznamy o počtech civilních mrtvých a raněných, avšak právě zveřejněné americké dokumenty obsahují informace o tom, že z celkového počtu 109 000 mrtvých jich bylo 66 081 civilistů.

Četné zprávy o mučení, často doplněné lékařskými zprávami, popisují, že vězni byli zamykáni do želez, byly jim zavazovány oči, byli zavěšováni za zápěstí nebo za kotníky a podrobováni bičování, bití, kopání či elektrickým šokům. Šest zpráv o mučení končí úmrtím zadržované osoby.

Ještě v prosinci 2009 byl Američanům předám videozáznam, na němž iráčtí armádní důstojnící popravují vězně v Tal Afaru v severním Iráku. Z dokumentace vyplývá, že západní koalice zásadně takovéto důkazy ignorovala a nevyšetřovala. Naproti tomu všechna obvinění z mučení, vzneseného proti koaličním vojákům, vyšetřována byla.

Ve dvou iráckých případech prokázala pitva smrt umučením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010