Politický reportér BBC TV rozdupal protestní plakát

22. 10. 2010

Módou v britském televizním zpravodajství se v posledních letech stalo, že ve zpravodajských bulletinech přinášejí reportéři zpravodajství "přímo z místa činu" - občas je to až absurdní, protože proč musí ve zprávách ve 22 hodin stát reportér v Londýně před dávno zavřeným ministerstvem financí, vysvětluje-li vládní škrty, píše Jan Čulík.

Protože však se tyto živé zpravodajské vstupy vysílají z veřejného prostoru, v poslední době se stávají obětí zásahů veřejnosti. Viděl jsem už, jak se za reportérem, vážně vysvětlujícím určitý politický problém, pitvoří a do kamery grimasy dělají mladí kluci. Několikrát se stalo, zatím, jen na méně významných satelitních okruzích, že reportérovi strčili demonstranti před kameru svůj protestní transparent.

Nejvýraznější to bylo ve středu večer v hlavních televizních zprávách BBC 1 v 18 hodin. Vrchní politický reportér BBC Nick Robinson se snažil v londýnských ulicích na kameru vysvětlovat škrty britského ministra financí George Osborna a těsně za něj se postavil s dobře viditelným transparentem s nápisem "Škrtejte válku, ne chudé" protiválečný aktivista. Jak je vidět na v klipu, zveřejněném na YouTube a v deníku Guardian, po odvysílání reportáže se Nick Robinson obrátil a transparent, stojící vedle něho, suše rozdupal. Aktivista, který transparent přinesl, hlasitě protestoval: "Měl by ses stydět, kamaráde!" "Ostuda!" Nick Robinson v klipu reaguje: "Nemám tušení, za co bych se měl stydět."

Na svém blogu pak k tomu Robinson napsal:

"Ztratil jsem sebeovládání a toho lituju. Avšak, jak jsem vysvětlil protestujícím, poté, co jsem ukončil svou reportáž, existuje velké množství možností, kde diskutovat o tom, zda by měla být stažena vojska z Afghánistánu, aniž by museli vytvořit transparent a mávat jím před kamerou."

Může někdo navrhnout, jak by se měl Nick Robinson léčit? ptá se autor poznámky v deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010