Wikileaks: Irácké válečné dokumenty "odhalují pravdu o konfliktu"

23. 10. 2010

Z dokumentace vyplývá, že v letech 2004-2009 zahynulo v Iráku násilnou smrtí více než 109 000 osob. 66 081 z nich bylo civilistů, 23 984 lidí, označovaných v amerických dokumentech jako "nepřátelé", 15 196 členů irácké armády a 3771 příslušníků koaličních jednotek

Zakladatel whistleblowerského serveru Wikileaks Julian Assange konstatoval, že "intimní podrobnosti" konfliktu v Iráku byly zveřejněny proto, aby se veřejnost dověděla pravdu.

K tomu: "Prozrazených 400 000 vojenských dokumentů z Iráku: Spojené státy ignorovaly mučení"

Z amerických tajných vojenských dokumentů, zveřejněných na wikileaks, vyplývá, že Amerika ignorovala důkazy o mučení. Dokumenty také obsahují podrobnosti o zabití desetitisíců iráckých civilistů, tedy informace, o nichž americká a britská vláda tvrdily, že neexistují.

Irácký premiér Nouri al-Maliki obvinil Wikileaks, že se snaží sabotovat jeho úsilí vytvořit novou iráckou vládu tím, že "vyvolává nenávist proti našim národním politickým stranám a vůdcům a zejména proti premiérovi".

Maliki, šiita, se snaží udržet se po nerozhodných volbách v březnu u moci, a vyjednává za tím účelem s Íránem. Jeho sunnitští odpůrci poukazují na to, že z dokumentů, zveřejněných serverem Wikileaks vyplývá, že je zapotřebí vytvořit vládu, v níž by se na moci podílely nejrůznější frakce, a nikoliv vládu, v níž by veškerou moc měl Maliki.

Spojené státy zveřejnění dokumentů odsoudily. Podle mluvčího Pentagonu je jejich publikace "tragédií", která napomáhá nepřátelům Západu.

Na tiskové konferenci v Londýně, přenášené živě celostátní britskou televizi, však v sobotu dopoledne konstatoval Julian Assange zveřejnění dokumentů hájil.

Nové dokumenty a další záznamy úmrtí dokazují, jak obrovské množství bylo "malých, neustálých tragedií v této válce," řekl profesor John Sloboda z organizace Iraq Body Count, který spolupracoval s Wikileaks na analýze tohoto materiálu.

Z dokumentace vyplývá, že v letech 2004-2009 zahynulo v Iráku násilnou smrtí více než 109 000 osob. 66 081 z nich bylo civilistů, 23 984 lidí, označovaných v amerických dokumentech jako "nepřátelé", 15 196 členů irácké armády a 3771 příslušníků koaličních jednotek.

Zdroj BBC

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010