Pozor na možné obvinění nevinného člověka

22. 10. 2010 / Boris Cvek

Jak policie umí podivuhodně a nebezpečně manipulovat se svými zjištěními. Zmizela malá dívka a asi nikdo už nevěří tomu, že byla unesena nebo že někde přebývá. Byla ale opravdu obětí násilného trestného činu? To, co hledají stovky policistů v Troji, to není téměř určitě živá bytost. Šéf pražské policie Červíček vyzývá občany, aby prohledali různá dlouho nepoužívaná místa, půdy, sklepení a bojí se natvrdo říci, co policie očekává od takového prohledávání. Policie prověřuje i kanalizaci. A pak se tu objeví podezřelý muž, jehož DNA je nalezena na baťohu zmizelé dívky, policejní mluvčí dokonce řekne, že to bylo sperma, a pak se opraví, že šlo o pot.

Ale už i to, že podezřelý a následně dokonce obviněný muž mění výpovědi, lže na detektoru lži (taky pochybná věc) a že byl nalezen v jakémsi podivném příbytku se vstupem o velikosti 30x50 cm (níže uvádím odkaz na zprávy na Novinkách.cz) člověku vnucuje představu, že jde o viníka. Schoval se přece v improvizovaném příbytku po vykonání hrůzného činu, ne? A šéf vyšetřovacího týmu zjevně považuje přiznání "k činu" (jakému? znásilnění a vraždy dítěte?) ze strany obviněného za otázku času:

"Dosud se k činu nedoznal. Je stoprocentně prokázáno, že se v inkriminovanou dobu na místě nacházel," uvedl na tiskové konferenci šéf vyšetřovacího týmu Josef Mareš.

Jenže potom (informace z Aktuálně.cz) se člověk dozví, že v tom podivném "bytě" muž bydlel i dříve, dokonce s manželkou. A na místě zmizení dívky sice masturboval, ale to u erotického videa, které měl nahrané v mobilním telefonu. Muž byl sice několikrát soudně trestaný, ale vždy šlo jen o podvody a majetkovou trestnou činnost, nemá minulost násilníka nebo sexuálního delikventa - a dokonce má dceru. Média by tedy měla být velice opatrná v tom, co sdělují veřejnosti, nesmějí věřit všemu, co řekne policie, jejíž chování se mi zdá zvláště nebezpečné a alibistické, protože manipulativně předhazuje veřejnosti člověka, proti němuž vlastně neexistuje žádný důkaz, že by spáchal nějaký trestný čin. A pokud měnil často výpovědi, lze to lidsky pochopit, pokud masturboval v místech, kde - třeba jen pouhou náhodou - zrovna kolem té doby došlo, aspoň v představách veřejnosti, k hrůznému trestnému činu. Soud tedy splnil svou roli, když odmítl na obviněného uvalit vazbu, horší je to však s policií, která příliš předčasně obviňuje člověka, proti němuž není zatím žádný přesvědčivý důkaz. Dokonce ani nevíme, zda je ztracená dívka mrtvá. A je-li mrtvá, jakou smrtí zemřela.

Informace na Novinkách ZDE

Informace na Aktuálně.cz ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010