Francouzské odborové organizace rozhodly, že budou další stávky a demonstrace

22. 10. 2010 / Karel Košťál

Šest francouzských odborových organizací, CGT, CFDT, FO, CFTC, UNSA a CGC rozhodlo včera ve čtvrtek v 18 hodin další "akční dny" (journées d'action) 28. října a 6. listopadu. Se zájmem se očekávalo rozhodnutí tradičně "umírněných" křesťanských odborů CFTC a odborů vedoucích kádrů CGC. Prohlášení těchto dvou odborových organizací mluví jasně: CFTC oznámila, že její "odborově organizovaní pracující odmítají pracovat déle a odcházet s mizernými penzemi", CGC soudí, že "dialog s vládou neuspěl".

Zatímco pokračovaly v zemi ropné blokády, proti plánované reformě důchodového systému včera celý den demonstrovali studenti a lyceisté v několika městech. V pařížské Latinské čtvrti novináři hlásili 10 000 účastníků, několik tisíc studentů v Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nantes, Lille.

Studentské organizace UNEF a FIDL, které demonstrace svolaly, udělaly krok dopředu v přípravě a organizaci akcí. V Paříži jejich pořádkové služby hned na začátku úspěšně zasáhly proti deklasovaným živlům a demonstrace proběhla bez vážných problémů. V Bordeaux si studenti "vypůjčili" pořádkovou službu od odborové organizace CGT. Nebyl hlášen žádný incident.

Vláda očekává oslabení protestů v nadcházejících dnech vzhledem k tomu, ze příští týden mají francouzští studenti prázdniny. Studenti vysokých a středních škol však oznámili, že v protestech budou pokračovat po prázdninách. Organizátoři oznámili, že jejich akce jsou "nátlakem na odborová vedení, aby pokračovaly v protestech". Rozhodnutí odborů o dalších akcích 28. října a 6. listopadu padlo asi hodinu po rozpuštění studentských demonstrací.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010