REPORTÁŽ Z FRANCIE:

Paříž, včera 17 h. Čtvrtmilionová demonstrace směřuje k prezidentskému paláci

20. 10. 2010 / Karel Košťál

Pařížská policejní prefektura oznámila hodinu před začátkem pařížské demonstrace proti reformě penzijního systému "přibližně stejný počet demonstrantů jako minulý týden". Novináři přítomní na pařížském jižním předměstí ale hlásí "lidské moře, které směřuje k Elysejskému paláci".

Před hodinou deklasované živly zaútočily na průvody studentů a lyceistů v přilehlých ulicích. Na hlavní odborářský průvod si samozřejmě netroufly, vyholené a vymazané lebky si mohou lehce spočítat, jak by dopadly, kdyby zaútočily na pořádkovou službu čtvrtmilionového odborářského průvodu. Jako obvykle, deklasovaným živlům, které přišly krást peněženky demonstrujícím gymnazistkám, "se podařilo uniknout policii", a studenti a gymnazisté se přidali k hlavnímu průvodu "postkomunistické" CGT, "sociálně křesťanské" CFDT a "antikomunistické" FO.

Ze všech stran je slyšet: "Sarko je to v háji, mládež je na ulici". Pěkně se to rýmuje: "Sarko, c'est foutu, la jeunesse est dans la rue". Demonstranti právě směřují přes Invalidovnu k mostu přes Seinu, několik set metrů před Elysejským palácem. Celá čtrvť je zablokovaná těžkooděnci, a ze všech stran je slyšet v rádiu a v televizi spontánní heslo demonstrujících: "Grève générale, grève générale".

Právě jsem se vrátil z demonstrace v Grenoblu. Chudáci Sarkozyho fízlové, převlečení za cizí turisty, aby byli nenápadní, dostali příkaz spočítat počet demonstrantů "tak, aby nepřekročil počet minulý týden". Budou to muset vzdát. Novináři místního tisku již oznámili "větší počet demonstrantů než minulý týden", kdy oznámili 45 000 lidí.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010