WIKILEAKS:

OSN požaduje, aby Obama začal vyšetřovat americké porušování lidských práv

23. 10. 2010

Organizace Spojených národů požaduje, aby americký prezident Barack Obama zahájil podrobné vyšetřování, do jaké míry se americká armáda podílela na porušování lidských práv v Iráku poté, co bylo na Wikileaks zveřejněno 400 000 tajných dokumentů americké armády z války v Iráku.

Požadavek vznesl hlavní vyšetřovatel OSN pro případy mučení, Manfred Nowak. Phil Shiner, odborník na lidská práva v britské organizaci Public Interest Lawyers varoval, že některé případy zabití zdokumentované v prozrazených armádních dokumentech se zřejmě týkají britských vojáků a budou se jimi zabývat britské soudy. Požadoval veřejné vyšetřování obvinění, že se britská vojska podílela během irácké války na zabíjení civilistů.

Manfred Nowak z OSN konstatoval, že dokumenty, které byly zveřejněny na Wikileaks, jasně dokazují porušování Konvence OSN proti mučení a že Obamova vláda má povinnost je začít vyšetřovat.

Americké vojenské dokumenty obsahují znepokojující důkazy o vztazích mezi americkými a iráckými jednotkami. Nowak zdůraznil, že dohody OSN o lidských právech uvalují povinnost na státy trestně stíhat všechny formy mučení, ať přímého či nepřímého, a vyšetřovat všechna podezření z mučení.

Nowak řekl v rozhlase BBC, že Obamova vláda má právní a morální povinnost plně vyšetřovat důvěryhodná obvinění, že se americké jednotky podílely nebo přehlížely mučení.

Kdyby Obamova vláda vyšetřování nezahájila, konstatoval Nowak, znamenalo by to, že neuznává své povinnosti podle mezinárodního práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010