Na velkou či na malou?

22. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Na velkou, či na malou (koalici) to hrát? Tohle dilema brněnská ODS právě řeší, až se z ní kouří. Zkusme si zatím zaprognózovat a pohleďme do křišťálové koule, co by kdyby...

...kdyby se uskutečnila varianta č. 1.: velká koalice ČSSD a ODS uchová primátora Onderku, obklopí ho modří náměstci. V ODS však bude trvale bublat nespokojenost, část jejích zastupitelů bude brzdit práci těch druhých. Začnou mrmlat i někteří socdemáci nespokojení se "zradou", s tím, že vedení Brna není ani ryba ani rak. Zprava budou do ODS bušit TOPkaři a pyšnit se svým elitářstvím, i lidovci rádi předvedou, jak jsou oproti kolaborantské ODS konzervativní. Do ČSSD začnou vrtat kvůli partnerství s ODS komunisté. Především však zesílí brněnští Zelení se svou propagandou, že ti dva velcí nalevo i napravo jsou vlastně stejní, že se nakonec domluví a ty pašalíky si rozdělí.

...kdyby se uskutečnila varianta č. 2.: Radnice s drakem se rozdělí tak, jak se přirozeně většinou dělí spektrum na Západě. Povládnou tři pravicové strany lišící se v důrazu na konzervatismus, liberalismus a etiku. Do opozice budou stlačeny a ke spolupráci a dialogu nuceny 3 rozdílné strany levice. ČSSD bude možná víc přemýšlet o svém technokratismu i ojedinělých panských manýrech, KSČM o své staré, totalitní, strupaté tváři a Zelení o své neschopnosti pochopit, proč lidi většinou zajímají víc sociální otázky než cyklostezky.

(Brněnský deník Rovnost, 21.10.2010)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010