Blahopřeji sociální demokracii

23. 10. 2010 / Boris Cvek

Dovolte mi, prosím, abych poblahopřál sociální demokracii k ovládnutí Senátu, kde má po právě skončených senátních volbách většinu 41 hlasů.

Ačkoli jsem sám do Senátu nevolil a řadím se k lidem, již nemohou nalézt důvod, který by jasně ospravedlňoval jeho existenci, zdá se mi nyní, že i od voleb do Senátu se lze nadít zajímavých skutečností.

Při nízké volební účasti (a disciplinovanosti voličů ODS na rozdíl od voličů ČSSD) a při výsledku prvního kola senátních voleb, kde se často součet pravice jevil v převaze nad podílem hlasů pro vítězného kandidáta ČSSD, jsem předpokládal, že Senát zůstane i nadále pravicový.

Voliči však rozhodli jinak, a tak je v tomto roce díky volbám nejen poprvé ve Sněmovně jasná vládní většina, nýbrž i poprvé došlo k přepolarizování Senátu, který se stal baštou levice (a nejde jen o většinu ČSSD, jde také o senátory za KDU-ČSL či různé nezávislé senátory). Je nyní otázkou - a bude to jistě velmi zajímavé sledovat - jak bude ČSSD s touto většinovým systémem zvolenou a na osobnostech založenou většinou zacházet.

Není to rozhodně většina tak velká, aby umožnila pojmout Senát jako jasnou hráz vládní politiky, do které bude pravice narážet jako hlava do zdi. Ale určitě je přepolarizování Senátu velkou šancí pro širší a smysluplnější politickou debatu a výzvou pro politické umění pravicové vládní koalice.

Odkaz na výsledek voleb: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.10. 2010