Nicolas Sarkozy žádá o klid, ale protesty ve Francii sílí

20. 10. 2010

Francouzi vypalovali automobily, rozbíjeli výkladní skříně a 4000 benzínových stanic je bez benzínu. V úterý trvaly protesty už šestý den.

V šestý den celostátních demonstrací ve Francii byl nucen prezident Sarkozy žádat o klid a o "odpovědnost", poté, co Francouzi vypalovali automobily., rozbíjeli výkladní skříně a nejméně dva novinářští fotografové se stali terčem fyzických útoků, v Nanterre, západně od Paříže, a v Lyonu.

Prezidentovi se nepodařilo zabránit tomu, aby stávka ropných rafinérií neměla obrovský dopad po celé Francii. Přibližně 4000 benzínových stanic, z celkového počtu 12 500, bylo v úterý bez benzínu. Na předměstí Paříže, v Normandii a na severozápadě Francie se u benzínových pump tvořily obrovské fronty.

Od středy bude nedostatek benzínu velkým problémem pro průmyslové dopravce. Francouzská vláda zprovoznila krizové centrum, protože v obchodech hrozí nedostatek zboží.

Sarkozy tvrdí, že důchodovou "reformu", totiž prodloužení věku počátečního odchodu do důchodu pro Francouze z 60 na 62 let, a plného odchodu do důchodu z 65 na 67 let, nezruší. Čelí nejtvrdšímu týdnu svého funkčního období a očekává, že zákon o "důchodové reformě" tento týden schválí francouzský senát.

Jenže demonstrantům v Paříži je jedno, zda senát schválí nějaký zákon. Pro ně je reforma nespravedlivá, nejvážněji postihuje ženy, zaměstnance v nebezpečných zaměstnáních a ty, kdo začínají pracovat v mladém věku. Demonstranti bojují proti Sarkozyho "důchodové reformě" tvrdě.

"Na hlasování v senátu nezáleží," řekl Didier Caron, jednapadesátiletý zaměstnanec automobilky Renault. "Rozhodne ulice. Jestliže to bude na ulici fungovat dobře, může ulice ještě vyhrát."

Podle odborů se úterní demonstrace účastnilo 3,5 milionu osob, podle ministerstva vnitra 1,1 milionu osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.10. 2010