Na co má Finsko armádu?

22. 7. 2009 / Boris Valníček

Týž den, kdy 16.7. v BL vyšla poznámka Karla Dolejšího "K čemu vůbec máme armádu?",jsem si přečetl v "Army Technology daily update", vydávaném SP Media Group v Londýně, že Finsko vypisuje tendr na modernizaci svých tanků T 72.

To mne přimělo podívat se ,jak to je ve Finsku s armádou - je to země s námi porovnatelná, demokratická, tak proč modernizuje tanky?

Odpověď na Wikipedii je zajímavá: Finové mají armádu v počtu asi 40.000 osob, s povinnou vojenskou službou od 18 let, a v případě potřeby mohou postavit armádu až 1,5 milionu vycvičených vojáků. Kromě jiného mají ke dvěma stovkám tanků T 72 a nějaké Leopardy, a slušné letectvo. A vojenská doktrína země praví, že "armáda je určena na obranu státu."

V kontrastu s tím vypadá česká hra na vojáčky více než podivně, zejména při probíhající diskuzi o konzervování 35 modernizovaných tanků T 72 a letectvu,které sotva stačí na letecký den.Hlavně že se můžeme opřít o pár desítek dobrovolných rezervistů a můžeme válčit v horách a pouštích Afghánistánu.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009