Pod záminkou "boje proti terorismu" omezuje britská policie demokratická práva

22. 7. 2009

Gemma Atkinsonová (27) žaluje londýnskou Metropolitní policii u britského Nejvyššího soudu za to, že jí byla nasazena pouta, byla policií zadržena a bylo jí vyhrožováno zatčením, protože si dovolila natočit policisty na svůj mobilní telefon.

Právníci Atkinsonové jsou přesvědčeni, že zatčení Atkinsonové, která natočila na svůj mobil, jak policisté prohledávají jejího partnera, je nejnovějším důkazem, jak britská policie zneužívá zákonů o "boji proti terorismu" k úspěšnému zákazu filmování a fotografování policistů.

Americký Senát zamítl zmírnění legislativy upravující nošení zbraní

22. 7. 2009

KD│Senát ve středu překvapivě a jen těsným rozdílem hlasů zamítl zákonné opatření, které by osobám s povolením ke skrytému nošení zbraní automaticky povolilo totéž i při návštěvě jiného státu Unie. Ke schválení dodatku k návrhu obranného rozpočtu nakonec chyběly dva hlasy. Zástupci států s přísnější legislativou argumentují, že podobné návrhy podlamují suverenitu jejich států a ohrožují jejich obyvatelstvo, informovala agentura Associated Press.

Jak jsem házel hrách na zeď

22. 7. 2009 / Milan Kohout

◄ Palestinec, který sedí za zdí, poté, co si odčekal tříhodinovou frontu, aby byl vpuštěn do Izraele za prací

.Asi před měsícem, poté, co arabská televize Al Jazeera vydala na svých internetových stránkách článek o mé retrospektivní výstavě v pražské galerii ROXY, jsem dostal pozvání od palestinské organizace Join Advocacy Initiative z Beit Sahour ze západního břehu Palestiny na rezidenční umělecký program. Protože jsem tou dobou byl v Plzni, vešel jsem do cestovní agentury Student Agency na plzeňském náměstí, abych si koupil letenku do Tel Avivu.

Kvitl

22. 7. 2009 / Jita Splítková

odešli všichni
dveře nezavřel nikdo
chlad se připlížil
polínka dopraskala
nastala tma

neber lidi vážně
hlas zazní od dveří
nemyslí pravdivě
svoje úsměvy
a sliby?
vyřknou se
nesplní později
každý se vysměje
pokud chceš naději

kamínek na kámen položím
roličku s přáním tajně
co kdyby, říkám si
přeci jen...
dávno už mrtvý rabi Löw
vzpomněl si na mě

EU a Francie odmítly další výstavbu ve východním Jeruzalémě

22. 7. 2009

Švédské předsednictví Evropské unie vyzvalo Izrael, aby se zdržel "jakéhokoli provokativního postupu" ve východním Jeruzalémě. Podobně se vyslovily i Francie a Rusko. Izrael všechny tyto výzvy odmítl, stejně jako už o víkendu reagoval odmítavě na stejnou výzvu Spojených států, informovala ČTK.

Richard Medek: Děkuji Václavu Kasíkovi

22. 7. 2009

Tisková zpráva

Praha, 22. 7. 2009

Dnes odpoledne jsem byl Radou Českého rozhlasu -- do doby, než bude zvolen řádný generální ředitel - pověřen vedením Českého rozhlasu. Stalo se tak poté, co byl Radou Českého rozhlasu z funkce generálního ředitele Českého rozhlasu odvolán Ing. Václav Kasík.

Rád bych Václavu Kasíkovi mým jménem i jménem Českého rozhlasu poděkoval za jeho nepřehlédnutelné desetileté působení v čele této veřejnoprávní instituce a za vykonanou práci. Jako programový ředitel a člen nejvyššího vedení Českého rozhlasu jsem měl možnost se na řadě věcí podílet, a mohu tak plně zaručit kontinuitu uvnitř Českého rozhlasu.

Televize NBC dala přednost před Obamovou tiskovou konferencí Susan Boylové

22. 7. 2009

Bílý dům rozhodl, že v souvislosti s klesající popularitou prezidenta Baracka Obamy se jeho čtvrtá televizí vysílaná tisková konference bude konat dnes ve středu 22. července večer.

Normálně vysílají čtyři hlavní americké televizní stanice prezidentské tiskové konference automaticky a bez protestu v době, kdy si Bílý dům určí, a to zejména nyní v létě, kdy se v televizi většinou stejně vysílají jen reprízy či reality shows.

Tentokrát však narazila kosa na kámen.

Krize a sociální konflikt: Radikální prostředky, skromné cíle

22. 7. 2009

KD│ Francouzští dělníci propuštění kvůli krizi vyhrožují vyhozením svých podniků do povětří. Tato radikalita prostředků však není spojena s jiným požadavkem než s vyplacením odstupného. Ještě v 70. letech evropští dělníci v podobných situacích usilovali o záchranu svých míst. Dnes tu máme militanty napodobující v požadavcích chování managementu, všiml si v analýze pro UPI Martin Walker.

Toto dění má tři znepokojivé rysy: Zaprvé, násilná taktika se ukazuje jako úspěšná. Zaměstnanci společnosti JLG vyrábějící vysokozdvižné plošiny získali v pátek každý 30 000 euro. Vyhrožovali přitom odpálením propanbutanových bomb připevněných k drahému vybavení v závodě nedaleko Bordeaux. Zadruhé, většina francouzských voličů takový postup podporuje a argumentuje přitom "zlatými padáky" pro vedení. Podle průzkumu je jen spravedlivé, aby si obyčejní dělníci také přišli na své. Třetím rysem je to, co Walker nazývá "fatalistickou, dokonce defétistickou kvalitou". V minulé generaci dělníci okupovali továrny a žádali, aby zůstaly v provozu. Bránili tedy svou budoucnost a svá místa. Dnes už to však nedělají, psychologie zaměstnaneckého odporu se změnila.

USA: Ruské námořnictvo čelí "neodvratnému kolapsu"

22. 7. 2009

LVI│ Válečné námořnictvo Ruské federace se v podstatě nalézá na pokraji „neodvratného kolapsu“. K tomuto závěru došel vojenský odborný týdeník Independent Military Review (Nězavisimoje Vojennoje Obozrenije) sídlící v Moskvě. Tyto zprávy v zásadě potvrdily slova velitele ruského loďstva, jenž nevyloučil nákup lodí v zahraničí. V článku pro Jane’s Defence Weekly o tom píše analytik Reuben F. Johnson.

Čínská velká strategie v Brookings Institution

22. 7. 2009

KD│ Na semináři konaném minulý týden ředitel Centra číských studií při Center for Naval Analyses David Finkelstein prezentoval materiál věnovaný vznikající velké strategii ČLR, jejíž potřeba se objevila v důsledku rostoucího významu této země. Podle Finkelsteina jde především o to, že:

1) dochází ke globalizaci ekonomických zájmů země, ale rovněž k rozšiřování politických a bezpečnostních zájmů

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Krev je prý hustší než voda, anebo Opel jako vytoužená, vysoce ztrátová dcera...

22. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Celkem tři podniky mají zájem převzít automobilku Opel od její mateřské společnosti General Motors: dodavatel Magna, investor RHJ International a výrobce aut BAIC. Chtějí to udělat, přestože firma Opel prý v letech 2003-2007 prodělala prý 1,86 miliardy euro a ztratila tři procentní body svého podílu na evropském trhu. Takže by se člověk mohl ptát nejen, proč německá vláda tu koupi podporuje finančně a proč tyto tři podniky chtějí ten ztrátový dceřinný podnik firmy General Motors převzít, ale také, proč GM firmu Opel nezlikvidoval už dříve.

Je literatura mrtvá?

22. 7. 2009 / Aleš Merenus

František Schildberger:

Kdysi jsem byl účastníkem debaty, kde se hovořilo o tom, jestli literatura ještě má společenský význam. A já jsem tenkrát říkal, že mi prostě nezbývá než konstatovat, že takový význam už nemá.(...)

Myslím, že celou věc krásně vystihuje citát Arnošta Lustiga: "Jestli to není tak, že teď film bude ten způsob, jakým se vyprávějí příběhy..." To je přesně ono. Vždycky se vyprávěly příběhy, vždycky se budou vyprávět příběhy. Pokud budeme na této zemi, vždycky budou lidi zajímat příběhy jiných lidí. Jenomže to, že se příběh fixuje písemně a pomocí nějaké chemikálie tiskne na jakousi blánu, to není prvotní.

Vyprávění příběhů je starší nejen než knihtisk, ale i než vynález písma. Literatura je v dějinách vyprávění příběhů jedna z kapitol. Je to kapitola rozsáhlá, ale i před ní se příběhy předávaly ústní formou, teprve později se začaly psát -- a teď se točí. Tak už to podle mě je. Dnešními vypravěči jsou filmoví režiséři, kteří se těší podobné pozornosti, jaké se těšili spisovatelé, řekněme, před padesáti lety.

Když vydal Karel Čapek nový román, byla to událost. Dnes, když nějaký významný režisér natočí film, je to událost podobného významu.

Naprosto mě nadchl Jan Čulík, literární vědec, který ukázal, že vlastně celý dosavadní život nezkoumal jenom literaturu, jak si mnozí mysleli -- ale příběhy. Jeho poslední kniha pojednává o českých filmech po roce 1989. (Jací jsme. Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let, Brno, Host 2007.) Vlastně tím vkročil do jiného vědního oboru -- ale vlastně nevkročil, vlastně jenom pochopil to, co před ním brilantně formuloval Lustig.

OSN nabídla Rusku pomoc při vyšetřování vraždy aktivistky Estěmirovové

22. 7. 2009

KD│ Experti OSN včera nabídli ruské straně pomoc při vyšetřování vraždy ochránkyně lidských práv Natálie Estěmirovové. Ta byla unesena a zabita v Grozném 15. července. Na průběh vyšetřování osobně dohlíží generální prokurátorem Ruské federace Jurij Čajka, informoval Kommersant.

Podle zveřejněných informací se na ruské orgány obrátilo sedm expertů s prosbou o možnost provést nezávislé vyšetřování. Experti by rádi vyšetřili i další podobné případy vražd vztahující se k porušování lidských práv na severním Kavkaze. Zabití Estěmirovové odsoudili generální tajemník OSN i předseda komise OSN pro lidská práva.

O vědu jde především

21. 7. 2009 / Ladislav Žák

Je to smutný pohled na stávající vědce, jak pobíhají po Praze s transparenty a demonstrují za záchranu své existence. Jak to tak bývá, jejich happening Vražda české vědy je důsledkem dlouhé řady politických ekonomických i organizačních pokynů, které nakonec završili lidé z dočasné letní překlenovací nepolitické a bůhvíjaké ještě vlády, kterým nejde o nic jiného než o jejich další kariéry a ty jistě jenom shodou náhod nebudou mít s vědou rozhodně nic společného. Myslím, že je to klíčový problém celé zápletky, totiž to, že je třeba změnit stav, kdy příliš mnoho peněz, určených pro vědu a výzkum, ve vědě a výzkumu také končí a peníze jdoucí do AV ČR se nevrací do soukromých kapes jako všimné.

OSN vyzývá členské země k zaplacení miliardových dluhů

22. 7. 2009

KD│ Finanční krize vyprázdnila pokladnu Organizace spojených národů, kde nyní chybí téměř pět miliard dolarů, prohlásili včera zástupci OSN v Ženevě. Mnoho států dluží své příspěvky a například dluh Pákistánu se dokonce zdesetinásobil, informuje Spiegel Online. Nedostatek prostředků přitom ohrožuje klíčové programy mezinárodní pomoci.

Koordinátor pomoci John Holmes je propad financování bezprecedentní, protože k dispozici je zatím méně než polovina peněz, s nimiž se pro letošní rok počítalo. Celkový objem prostředků poukázaných členskými zeměmi na účet OSN měl v roce 2009 dosáhnout 9,5 miliard dolarů.

Václav Kasík

Komu překáží ředitel rozhlasu?

21. 7. 2009

společná tisková zpráva iniciativ Gorily On-line v ohrožení, Nechceme přeladit a ProWave

Rada Českého rozhlasu spěchá s odvoláním generálního ředitele. Komu a proč překáží Václav Kasík? Lidové noviny uveřejnily v pátek rozhovor s Václavem Kasíkem, kterému podle jeho slov nejmenovaní lobbisté doporučují, aby složil funkci, nebo bude odvolán. Jako by Rada Českého rozhlasu chtěla tyto informace potvrdit, zveřejnila v ten samý den pozvánku na mimořádné zasedání, které chystá na středu 22. července 2009. "Řádně" má přitom zasednout až o týden později.

Ačkoliv Rada ČRo nezveřejnila program mimořádného zasedání, podle našich informací má narychlo svolané jednání posloužit jedinému účelu - a to zmíněnému odvolání Václava Kasíka z funkce. Rychlost, s jakou se Rada snaží generálního ředitele odvolat, vyvolává pochybnosti o motivech jejích členů.

Deset věcí, které potřebujete znát k životu na ulici

21. 7. 2009

KD│Pro řadu Američanů začala krize bydlení dávno před loňským kolapsem. Bigotnost a kriminalizace prostřednictvím nespravedlivého systému policejní práce a věznění v kombinaci s ekonomickou újmou vedla ke vzniku bezdomovectví ještě před oficiálním splasknutím hypotéční bubliny, píše Walter Mosley na základě výzkumu Rae Gomesové pro časopis The Nation. Život newyorského bezdomovce umožňuje blíže pochopit deset doporučení vydaných organizací Homeless zaměřenou na sociální spravedlnost, odstraňování stigmatu a prosazování alternativní vize společenství.

1. Buď připraven, že budeš obviněn z odpovědnosti za podmínky, za nichž žiješ, bez ohledu na to, do jaké míry se vymykají tvé kontrole. Přemýšlej o způsobech, jak odstranit zneužívání plynoucí ze zavedené falešné představy. Neinternalizuj krutost nebo povýšenost. Zbav se pýchy - ale zachovej si lidskou důstojnost.

Polsko: Spor o policejní zásah ve varšavské tržnici

22. 7. 2009

KD│ Bývalý šéf polské speciální jednotky GROM generál Roman Polko označil v televizi TVN 24 včerejší zásah proti varšavským stánkařům v tržnici KDT za zbrklý a špatně zkoordinovaný. Podle něj za to nese zodpovědnost ochranka tržnice, exekutor a policie. Stánkaři odmítli vyklidit populární tržnici a při následném zásahu bylo zraněno nejméně 50 lidí. Během zásahu měla být podle něj ochranka odvolána, to se ovšem nestalo. Větší policejní síly byly nasazeny až v okamžiku, kdy situace eskalovala a vymkla se kontrole, informuje Gazeta Wyborcza.

Policie se však brání, že postupovala přesně podle předpisů. Má prý možnost zasáhnout do exekuce až tehdy, je-li ohroženo zdraví nebo život exekutora.

Rakouskou krajně pravicovou stranu BZÖ rozkládá sexuální skandál

22. 7. 2009

KD│ Čtvrtá největší strana Spojenectví pro budoucnost Rakouska (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ) založená zesnulým kontroverzním politikem Jörgem Haiderem, se rozpadá v důsledku sexuálního skandálu poslance Gerharda Hubera s gruzínskou azylantkou, po němž následoval pokus naplánovat její úkladnou vraždu. Ve spolkové zemi Tyrolsko, odkud Huber pochází, řada členů vystupuje ze strany a hodlá založit nové uskupení s názvem Křesťanská občanská unie (Christlich Bürgerliche Union, CBU), informoval list Wiener Zeitung.

Otec pěti dětí Huber je nyní obviněn z řady trestných činů, ale mezi straníky ho zejména diskvalifikovala aféra s gruzínskou azylantkou neznámého jména, kterou se s využitím stranických struktur pokusil násilně umlčet. BZÖ prosazuje velice restriktivní protipřistěhovaleckou politiku a Huber je tedy spolustraníky považován za naprostého pokrytce.

Hospodaření zločinných komunistů

22. 7. 2009 / František Nevařil

V Britských listech probíhá zajímavá a užitečná diskuse o možných limitech svobody slova v demokracii. Na první pohled je vše jasné -- žádné by být neměly. Trestat se nesmí názory, ale jen činy. Ale aniž bych chtěl tento závažný princip relativizovat, nabízí se mně současně i řada pochybností. Nelze přece dovolit beztrestně veřejně vyjadřovat třeba průkazné lži a pomluvy, vyzrazovat obchodní nebo státní tajemství, nebo okolnosti narušující vyšetřování trestných činů. Ani nabádat k porušování platných zákonů, což ovšem nesmí omezit jejich kritiku. Pochybnosti mám už ale například také o zákazech typu "podněcování rasové nebo třídní nenávisti" a podobně, což mně silně připomíná odsuzované zákazy "hanobení socialistického zřízení".

Nejsem si vůbec jistý, pokud by šlo o výzvy k občanské neposlušnosti. A za zcela nejasné a snadno zneužitelné považuji odmítání veřejných, často velice nezávislých avšak obecně "nepřijatelných" vyjádření a diskuzí o rasismu, extremismu či nacionalismu. V této oblasti už totiž působí mnoho obecně přijatých klišé a do hry bohužel vstoupily i nejrůznější jednostranné státní, etnické a náboženské zájmy. Tady už zákazy hraničí i se zastrašováním.

Není koruna jako koruna (aneb jak ti komunisti vlastně hospodařili)

22. 7. 2009 / Jan Hošek

Pan Nevařil ve svém článku "Hospodaření zločinných komunistů" vyjádřil zhruba to, co si myslí dnes nezanedbatelná část lidí v Česku. Navíc přidal spoustu statistických údajů, které mají dokumentovat, jak dobře hospodařila socialistická ekonomika před rokem 1989 a jak se to zhoršilo po opuštění centrálně plánované ekonomiky. Ve spoustě věcí má pravdu a předpokládám, že i jeho statistiky jsou formálně v pořádku.

Přesto si myslím, že jeho výpočty nepostihují objektivně reálný ekonomický vývoj za uvedené období (tedy od roku 1948 do současnosti). A na vině je jednotka, ve které kvantifikuje veškeré hodnoty, tedy koruna. Ta totiž do roku 1989 nebyla volně směnitelná ani pro podniky, ani pro občany. Reálná hodnota koruny (na rozdíl od té nominální) se během úspěšného budování socialismu postupně propadala (což zachycoval kurz na "černém" trhu) a s tím se postupně propadala i reálná hodnota veškerého majetku v zemi (na rozdíl od té nominální, kterou vyčísluje ve svém článku pan Nevařil). V období budování kapitalismu tomu bylo naopak a hodnota koruny (zejména od roku 2000) poměrně rychle rostla, a s tím i hodnota aktiv, vázaných na tuto měnu.

Ještě jeden a trochu jiný pohled na karlovarský filmový festival

Marnotratnost a nemravnost

22. 7. 2009 / Josef Liška

Karlovy Vary jsou každým rokem se opakující přehlídkou filmového umění. Jan Čulík v jedné ze svých reportáží v Britských listech z karlovarského festivalu uvedl: ...

"Mimochodem, jako každoročně se potvrzuje dojem, že tohle je festival hlavně pro pracovníky mezinárodního filmového průmyslu a pro novináře...."

Já bych k tomu ještě dodal " a taky pro různé majetné hochštaplery, rozežraná individua a nemravné požitkáře, z nichž mnozí se skutečným uměním nemají a nikdy neměli vůbec nic společného."

Je 140 milionů Kč na Karlovy Vary moc?

22. 7. 2009 / Jan Čulík

Josef Liška ve svém příspěvku kritizuje, zřejmě pod vlivem českých sdělovacích prostředků, které se zaměřují na tyto povrchnosti, že se na filmovém festivalu v Karlových Varech pořádají nestřídmé, dekadentní večírky pro politiky, podnikatele a tzv. "celebrity". Argumentuje, že festivaloví organizátoři nemají právo plýtvat penězi českých daňových poplatníků na "mejdany" pro bohaté. V principu má pravdu...

Zvěrstvy si Čína sama ubližuje

22. 7. 2009

Autor článku "Sekta Fa-lun a česká média", zanedbal tu důležitější stránku, totiž to, jak KS číny pronásleduje a mučí lidi za svoji víru, nepronásleduje nejen Falun Gong, ale i křesťany, Ujgury, atd. A to tím způsobem, že je nejdřív očerní před veřejností, (to stejné udělal autor článku). A pak má důvod lidi posílat do převýchovných (koncentračních) táborů, mučit je a zabíjet. Nyní dokonce bylo zjištěno, že jim zaživa bez jejich souhlasu odebírají orgány. Existuje čínské přísloví: "Kdo seje hrách, sklidí hrách, kdo seje melouny, sklidí melouny". Pokud KS Číny bude dělat tyto zvěrstva, sama si ubližuje, píše čtenář Michal Cabejšek.

Pozn. JČ: Tzv. "Nezávislou zprávu o odebírání orgánů živým Číňanům" vypracovali a zveřejnili dva Kanaďané David Matas a David Kilgour ZDE. Tvrdí, že ji nikdo nikdy nezpochybnil.

Mírné pochybnosti vyvolává skutečnost, že pánové Matas a Kilgour mají zřejmě peněz jako šlupek. Zpráva je na jejich stránkách velmi profesionálně přeložena do devatenácti jazyků, velmi často východoevropských - proč asi? V dokonalé češtině je zpráva ZDE.

Vím z osobní zkušenosti, jak nesmírně obtížné je získat finance na cokoliv, za čím nestojí mocenský zájem supervelmoci. Na stránkách obou pánů jsem nenašel, kdo je financuje. Tím neříkám, že se kritizovaná praxe v Číně neděje.

Zkušenost se stoupenci Falun-Gong

22. 7. 2009 / Jiří Drašnar

S Falun-Gong mě před více než 10 lety seznámil jeden z mých čínských učitelů, ve skutečnosti seznámila, byla to žena, učitelka různých metod Chi kung a Wu style Tachi. Na rozdíl od všech ostatních cvičení byla výuka zdarma, protože nemají dovoleno za to brát peníze. Po pár měsících jsem byl pozván na setkání jedné místní skupiny Falun-Gong, většinou to bylo pár čínských emigrantů plus pár Američanů. Setkání probíhalo tradičním způsobem = cvičení a diskuse mistrových děl. Od té době jsem s nimi ve styku nebyl a vývoj hnutí nesleduji. Naposledy jsem viděl asi před dvěma lety některé členy FG stát v meditačních pozicích před čínským konzulátem v LA - což je jejich forma protestu proti čínské vládě, kterou provádějí téměř denně.

John Gast: American Progress.

Ikarovská ekonomika

21. 7. 2009 / Karel Dolejší

◄ John Gast: American Progress (1872).

V posledních týdnech některé vědmy - z akciové sedliny či ze statistik, které samy zfalšovaly - věští konec recese. Pokud ovšem nevěříme teologické doktríně stvoření Růstu z ničeho, zbývá stále ještě odpovědět na otázku, kde by se nějaké skutečné oživení vzalo: Tři ze čtyř podniků dotázaných v průzkumu společnosti Ernst & Young se soustředují na restrukturalizaci a přežití, zatímco nezaměstnanost stále rekordně roste. Clintonův ministr práce Robert Reich se za této situace vyjádřil ke sporu mezi církví vyznavačů magického V (podle nichž čím rychleji ekonomika spadne do recese, tím rychleji se pak zase vzpamatuje) a uctívačů posvátného U (podle kterých bude oživení nabíhat jen postupně). Reich je ovšem přesvědčen, že obě hlavní ekonomické denominace se hrubě mýlí, a důležitější než odlišnosti je zásadní shoda. Oba tábory totiž stále variují víru ve vznik Růstu z ničeho - neboť 70% americké ekonomiky představuje individuální spotřeba, přičemž 10% domácností padá ke dnu a naprostá většina ostatních se sice tak tak drží, vesměs však usilovně šetří. Kde by se tedy vzala dodatečná koupěschopná poptávka, pokud ne z nějaké nové investiční bubliny?

Počet starých lidí brzo globálně převýší počet dětí

21. 7. 2009

Svět zanedlouho překročí demografickou hranici obrovského sociálního a hospodářského významu. Počet lidí starších 65 let poprvé globálně převýší počet dětí mladších pěti let.

Nová zpráva amerického úřadu pro sčítání lidu ukazuje, že dochází po celém světě k obrovskému posunu nikoliv jen ke stárnoucí, ale k staré populaci. To bude mít obrovské následky pro bohaté i chudé země. Tyto změny s sebu přinesou velké problémy pro rodiny i pro politiky. Bude nutno řešit, jak se starat o staré lidí, kteří žijí sami, a to, jak zaplatit za bezprecendentní počty důchodců - jichž bude v roce 2040 více než miliarda.

Na co má Finsko armádu?

22. 7. 2009 / Boris Valníček

Týž den, kdy 16.7. v BL vyšla poznámka Karla Dolejšího "K čemu vůbec máme armádu?",jsem si přečetl v "Army Technology daily update", vydávaném SP Media Group v Londýně, že Finsko vypisuje tendr na modernizaci svých tanků T 72.

To mne přimělo podívat se ,jak to je ve Finsku s armádou - je to země s námi porovnatelná, demokratická, tak proč modernizuje tanky?

Odpověď na Wikipedii je zajímavá: Finové mají armádu v počtu asi 40.000 osob, s povinnou vojenskou službou od 18 let, a v případě potřeby mohou postavit armádu až 1,5 milionu vycvičených vojáků. Kromě jiného mají ke dvěma stovkám tanků T 72 a nějaké Leopardy, a slušné letectvo. A vojenská doktrína země praví, že "armáda je určena na obranu státu."

V kontrastu s tím vypadá česká hra na vojáčky více než podivně, zejména při probíhající diskuzi o konzervování 35 modernizovaných tanků T 72 a letectvu,které sotva stačí na letecký den.Hlavně že se můžeme opřít o pár desítek dobrovolných rezervistů a můžeme válčit v horách a pouštích Afghánistánu.

Zkoumání rasového původu

22. 7. 2009 / Michal Z. Čenko

Kanadské úřady zkoumají při žádosti českých občanů o vízum mnohem více údajů, než kolik jich vyžadují od ostatních státních příslušníků s vízovou povinností, kteří pocházející z východního bloku.

Nevím, jestli je v žádosti uveden požadavek uvedení národnosti. Je pochopitelné, že kdybych chtěl navštívit Kanadu, tak neuvedu, že jsem původem Rom. Všichni dobře vědí proč.

Západní firmy rozdmychávají válečný konflikt v Kongu

21. 7. 2009

Pokračující násilí v Demokratické republice Kongo rozdmychávají západní podnikatelské společnosti, protože kupují nerostné bohatství z Konga, aniž by řádně kontrolovaly jeho původ, konstatuje v úterý vydaná zpráva.

Organizace Global Witness poukazuje na to, že konžská armáda a další ozbrojené skupiny na východě země ovládají většinu hornictví a obchodu s rudami cínů (cassiteritu), coltanu a wolframitu a používají nucených prací.

K tomu: Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v AfriceZDE

Štěpán Kotrba, "Jak vraždíme Afriku kvůli nejnovějším mobilům"ZDE

Obamova popularita v klíčových otázkách poklesla pod 50 procent

21. 7. 2009

Podpora americké veřejnosti pro Baracka Obamu v klíčových otázkách, zejména v otázce reformy zdravotnictví, poklesla poprvé pod padesát procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který v pondělí zveřejnil list Washington Post. Klesá i podpora Baracka Obamy v jiných otázkách, jako je hospodářství, nezaměstnanost a velký rozpočtový deficit.

Britští nemuslimové používají britské muslimské soudy řídící se právem šaría

21. 7. 2009

Rostoucí počty nemuslimů se obracení na britské muslimské soudy, používající právo šaría ve snaze vyřešit komerční spory a další civilní záležitosti, píše deník Times.

Muslimský arbitrážní tribunál konstatoval, že pět procent jeho případů se týká nemuslimů, kteří používají muslimské soudy, protože jsou méně těžkopádné a více neformální než anglický právní systém.

Festival nad řekou 2009

21. 7. 2009

Filmový festival Jiřího Králíka a Michala Havase "Festival nad řekou" se bude konat v Písku od 31.7. do 9. 8. 2009. Festival se bude skládat z celé řady tematických cyklů, mezi nimiž nejvýznamnější jsou zřejmě série "Zlatá šedesátá" léta československého filmu, dále argentinský film, maďarský film, slovenský film a polský film. Hlavním tématem festivalu je Franz Kafka a jeho Josef K.

"Kmotry" festivalu jsou Terry Gilliam a Miroslav Ondříček.

Festivalu se zúčastní celá řada hostů - Karel Roden, Ivan Passer, Jan Lukeš, Čestmír Kopecký, Jiří Dědeček, Pavel Liška, Jan Švankmajer, Jaromír Kallista, Dušak Hanák, Josef Abrhám, Krzysztof Zanussi, Věra Chytilová, Jan Budař, Albert Marenčin, Jindřich Štreit, Břetislav Rychlík, Josef Somr, Jan Kačer, Vladimír Merta, Pavel Landovský, Jaromír Hanzlík, Petr Forman a další.

Informace o festivalovém programu jsou ZDE

Letní filmová škola, Uherské Hradiště, 2009

20. 7. 2009

Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti se bude konat od 24. července do 2. srpna. Uvede cyklus rakouských filmů a snímků reprezentujících belgický surrealismus, dále díla k tématu migrace, dalšími tématy bude komiks a film, snímky z visegrádského prostoru, francouzské neobaroko a film a hudba.

Podrobnosti ZDE

kompletní program ZDE

Honduras: Zasvé vezme buď převrat, nebo ústavnost

4. 8. 2009 / Fidel Castro Ruz

Fidel Castro býval dlouholetým diktátorem monarchistického stylu na Kubě. Má na rukou krev. Jeho názory publikujeme podle zásady Audiatur et altera pars.

Země Latinské Ameriky se s nejhorší finanční krizí v historii potýkaly v mezích relativního institucionálního pořádku.

V době, kdy prezident Barack Obama nacházející se právě v Moskvě na jednáních o životně důležitých otázkách nukleárních zbraní prohlašoval, že jediným ústavním prezidentem Hondurasu je Manuel Zelaya, krajní pravice a jestřábi ve Washingtonu manévrovali, aby Zelayu přiměli vyjednávat o ponižujícím odpuštění za protiprávní činy, jichž se podle pučistů měl dopustit. Bylo zřejmé, že něco takového by v očích spoluobčanů i v očích světa znamenalo vymazání z politické scény. Je prokázáno, že když Zelaya oznámil, že se 5. července vrátí, byl odhodlán splnit svůj slib, že bude se svým lidem sdílet brutální represe pučistů.

Obamova administrativa odmítla výtky signatářů "zvacího dopisu"

20. 7. 2009

"Prezident usiluje o nápravu vztahů s Ruskem a podle našeho soudu by to bylo také výhodnější pro Evropu. Naše jednání zcela jistě není na úkor našich evropských partnerů," řekl mluvčí Rady národní bezpečnosti Ben Chang v souvislosti s dopisem některých politiků střední a východní Evropy americkému prezidentu B. Obamovi. Informovala o tom polská televize TVN 24.

Spisovatel Kohout to schytal za chleba

20. 7. 2009 / Daniel Strož

Na první pohled prkotina: spisovatel Pavel Kohout se pochlubil v jednom ze svých článků, které pravidelně píše pro MFDnes, že si pečivo a chléb kupuje ve Vídni. A že v tom bude pokračovat dál, přestože svůj vídeňský domicil opustil a trvale už žije v Praze. Odůvodnil to špatnou kvalitou českých pekárenských výrobků, za což se mu (i v jiných tiskovinách) dostalo vřelého souhlasu čtenářů, tedy spotřebitelů. S výjimkou ovšem pana Jaroslava Pompa, PR ředitele českého pekárenského koncernu s nečeským názvem United Bakeries, a. s., který se pokusil Kohouta svou odpovědí přesvědčit, že to, co tvrdí, není pravda.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2009

12. 7. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 209 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 48 370.86 Kč, příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6 2009 částku 63 103.34 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a