Západní firmy rozdmychávají válečný konflikt v Kongu

21. 7. 2009

Pokračující násilí v Demokratické republice Kongo rozdmychávají západní podnikatelské společnosti, protože kupují nerostné bohatství z Konga, aniž by řádně kontrolovaly jeho původ, konstatuje v úterý vydaná zpráva.

Organizace Global Witness poukazuje na to, že konžská armáda a další ozbrojené skupiny na východě země ovládají většinu hornictví a obchodu s rudami cínů (cassiteritu), coltanu a wolframitu a používají nucených prací.

K tomu: Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v AfriceZDE

Štěpán Kotrba, "Jak vraždíme Afriku kvůli nejnovějším mobilům"ZDE

Zpráva zdůrazňuje, že obchod vede k prodlužování dvanáct let trvajícího válečného konfliktu v Kongu, v jehož důsledku dochází k masovému vraždění a znásilňování. Jen za posledních několik měsíců bylo vyhnáno z domovů asi 100 000 lidí.

"Pokud budou válčící strany schopny se financovat prostřednictvím mezinárodního obchodu, budou i nadále páchat obrovské násilí na obyvatelstvu," konstatuje Patrick Alley, ředitel organizace Global Witness.

Analýza požaduje, aby byly zavedeny sankce OSN proti zahraničním podnikům, které kupují rudy od prostředníků, aniž by zkoumaly, kdo má prospěch z těchto transakcí. Mnoho obviňovaných firem je z Belgie, ale Global Witness požaduje sankce také proti britské firmě Amalgamated Metal Corporate, jejíž pobočka Thaisarco nakupuje ve východním Kongu cínovou rudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009