Počet starých lidí brzo globálně převýší počet dětí

21. 7. 2009

Svět zanedlouho překročí demografickou hranici obrovského sociálního a hospodářského významu. Počet lidí starších 65 let poprvé globálně převýší počet dětí mladších pěti let.

Nová zpráva amerického úřadu pro sčítání lidu ukazuje, že dochází po celém světě k obrovskému posunu nikoliv jen ke stárnoucí, ale k staré populaci. To bude mít obrovské následky pro bohaté i chudé země. Tyto změny s sebu přinesou velké problémy pro rodiny i pro politiky. Bude nutno řešit, jak se starat o staré lidí, kteří žijí sami, a to, jak zaplatit za bezprecendentní počty důchodců - jichž bude v roce 2040 více než miliarda.

Americká analýza An Aging World: 2008 (Stárnoucí svět: 2008) ukazuje, že do deseti let bude poprvé na světě více starých lidí než dětí. Zpráva předpovídá, že během nadcházejících 30 let se počet lidí nad pětašedesát let téměř zdvojnásobí, z 506 milionů v roce 2008 na 1,3 miliardy - ze 7 procent z celkové světové populace na 14 procent. V současnosti stoupá na světě počet lidí starších 65 let každý měsíc o 870 000.

Tyto změny jsou důsledkem zpožděného dopadu vysoké porodnosti po druhé světové válce a nedávného zlepšení ve zdravotnictví, které způsobilo, že lidé ve starším věku umírají o hodně později.

Evropa je nejstarším kontinentem, žije na něm 23 z 25 nejzestárlejších národů světa. V roce 2040 bude čtvrtina Evropanů starších 65 let a každý sedmý Evropan bude starší 75 let.

Nejstarší velkou světovou zemí je Japonsko, které nedávno nahradilo Itálii jako nejstarší zemi na světě. Průměrná délka života je v Japonsku nyní 82 let, čemuž se vyrovná jen Singapur, i když v západní Evropě je průměrná délka života více než 80 let ve Francii, ve Švédsku a v Itálii.

Kontrast mezi délkou života v bohatých a chudých zemích zůstává drastický. Ze zprávy vyplývá, že člověk, který se narodil v bohaté zemi, v průměru žije o 14 let déle než člověk z rozvojové země. Avšak novým zjištěním zprávy je, že vlna stárnutí, která se donedávna považovala za charakteristickou vlastnost rozvinutého světa, postihuje i chudší země. Více než 80 procent vzrůstu počtu starých lidí do července 2008 zaznamenaly rozvojové země.

Očekává se, že do roku 2040 bude v chudých zemích žít více než miliarda lidí nad 65 let - 76 procent celkového světového počtu.

Ženy žijí v průměru o sedm let déle než muži, a tak mnoho starších žen žije o samotě. Téměř polovina všech žen starších 64 let v Německu, v Dánsku a na Slovensku žije sama. Vyvolává to vážné problémy samoty a nedostatku přístupu k starobní péči.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kompletní zpráva v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009