Obamova popularita v klíčových otázkách poklesla pod 50 procent

21. 7. 2009

Podpora americké veřejnosti pro Baracka Obamu v klíčových otázkách, zejména v otázce reformy zdravotnictví, poklesla poprvé pod padesát procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, který v pondělí zveřejnil list Washington Post. Klesá i podpora Baracka Obamy v jiných otázkách, jako je hospodářství, nezaměstnanost a velký rozpočtový deficit.

Celková podpora prezidenta Obamy zůstává silná, 59 procent dotazovaných Američanů všeobecně podporuje způsob, jak vede stát. Avšak i tato podpora poklesla ve srovnání se situací před měsícem o 6 procent.

Rostoucí politická kontroverze týkající se reformy zdravotnictví oslabuje Obamovo postavení. Podpora pro zdravotnickou reformu poklesla na 49 procent z 57 procent letos v dubnu. Opozice vůči jeho návrhům ostře stoupla z 29 procent na 44 procent. Prezident je obviňován, že chce zavádět socialismus a že vláda bude vybírat "lidové lékaře", zvýší daně a zvýší státní deficit. AVšak zdravotnickou reformu stále ještě silně podporují Demokraté a lidé s příjmy nižšími než 50 000 dolarů ročně.

Američané také už nepodporují vládní pokusy oživit hospodářství finančními dotacemi. Podpora pro takovou politiku poklesla na 40 procent občanů, zatímco většina Američanů zastává názor, že je důležitější vyhnout se zvyšování státního deficitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.7. 2009