Zkušenost se stoupenci Falun-Gong

22. 7. 2009 / Jiří Drašnar

S Falun-Gong mě před více než 10 lety seznámil jeden z mých čínských učitelů, ve skutečnosti seznámila, byla to žena, učitelka různých metod Chi kung a Wu style Tachi. Na rozdíl od všech ostatních cvičení byla výuka zdarma, protože nemají dovoleno za to brát peníze. Po pár měsících jsem byl pozván na setkání jedné místní skupiny Falun-Gong, většinou to bylo pár čínských emigrantů plus pár Američanů. Setkání probíhalo tradičním způsobem = cvičení a diskuse mistrových děl. Od té době jsem s nimi ve styku nebyl a vývoj hnutí nesleduji. Naposledy jsem viděl asi před dvěma lety některé členy FG stát v meditačních pozicích před čínským konzulátem v LA - což je jejich forma protestu proti čínské vládě, kterou provádějí téměř denně.

Chi kung cvičení (víceméně čínská yoga) používané ve Falun-gong, chcete-li věřit někomu, kdo se tím dlouho zabývá a většinu svého života cvičí a učí bojová umění, je ve skutečně velice dobře sestavený systém. Abych to mohl obhájit, musel bych vysvětlit myriádu různých termínů a konceptů a nato nemám čas a a navíc dojít k nějakému objektivnímu závěru by v tomto případě bylo dosti těžké. K tomu co o FG chi kung řekli experti, citovaní panem Frostem, mohu nabídnout vtip, který koluje mezi praktikanty tzv. čínských bojových umění, která jsou konceptuálně postavena na principech čínské jógy: Kolik mistrů čínských bojových umění je zapotřebí, aby zašroubovali žárovku? 9. Jeden, který to udělá, a osm, kteří budou kritizovat jeho styl.

K některým dalším tvrzením pana Frosta jako např. tvrzení o Shaolinu.. Dnešní Shaolin, klášter, a s ním spojené aktivity, je v podstatě víc hlavně turistická atrakce a past na naivní studenty ze Západu než seriózní buddhistická instituce nebo i instituce zabývající se bojovým uměním. Tím nechci říct, že tam nemohou být zkušení a vzdělání lidé.

Pan Frost také zapomněl zmínit, že jeden z hlavních důvodů, proč čínská vláda pronásleduje praktikanty FG, je jejich odmítání westernizace a industrializace Číny, Praktikanti Falun-Gong odmítají vyměňovat duchovní tradici za materialismus. Pro zajímavost, když jsem byl na zmiňovaném setkání, probíhala tam diskuze o rock and rollu, který je zakladatelem FG zjevně považován za hudbu deviantů.

FG může být kult v širším slova smyslu, ačkoliv na základě mé zkušenosti jeho stoupenci nevymývají mozky nikomu víc než komunistická strana Číny nebo kterákoliv jiná organizace zabývající se metodami přestavby těla a myslí (viz původ slova brainwashing), ale, alespoň dle mého soudu a zkušenosti, je článek pana Frosta pouze přežvýkaná, mnoho let stará, oficielní čínská propaganda.

Na naštěstí, jak jsem už jsem naznačil, jakákoliv další smysluplná diskuse na toto téma není možná bez znalosti konceptuálního zázemí čínské kultury, filosofie, bojových umění, historie atd. Jinými slovy tohle není diskuse pro Twitter a čtenáře Wikipedie.. a já se do ní určitě nebudu pouštět.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009