Americký Senát zamítl zmírnění legislativy upravující nošení zbraní

22. 7. 2009

KD│Senát ve středu překvapivě a jen těsným rozdílem hlasů zamítl zákonné opatření, které by osobám s povolením ke skrytému nošení zbraní automaticky povolilo totéž i při návštěvě jiného státu Unie. Ke schválení dodatku k návrhu obranného rozpočtu nakonec chyběly dva hlasy. Zástupci států s přísnější legislativou argumentují, že podobné návrhy podlamují suverenitu jejich států a ohrožují jejich obyvatelstvo, informovala agentura Associated Press.

"Tohle není malá změna," prohlásila v rozpravě demokratická senátorka z Kalifornie Dianne Feinstein. Její stát vyžaduje k registraci držitelů zbraně otisky prstů, výcvik v zacházení se zbraní a federální prověrku.

Hlasování změnilo čerstvý trend, kdy Republikáni plus Demokraté z venkovských států prosazovali liberalizaci zákonů upravujících držení zbraní. Ani Obamovi se nepodařilo obnovit Clintonův zákaz držení vojenských zbraní, který vypršel v roce 2004. Střelecké asociace představující mimořádně silnou lobby však nicméně s návrhem na automatickou federální platnost státních povolení ke skrytému nošení zbraní neuspěly.

Státy jako Aljaška nebo Vermont vydávají podobná povolení prakticky každému, zatímco například stát New York požaduje výcvik a vylučuje alkoholiky či trestané osoby. Podle illinoiského Demokrata Richarda Durbina by zamítnutý návrh porušoval práva celkem 11 států.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009