OSN nabídla Rusku pomoc při vyšetřování vraždy aktivistky Estěmirovové

22. 7. 2009

KD│ Experti OSN včera nabídli ruské straně pomoc při vyšetřování vraždy ochránkyně lidských práv Natálie Estěmirovové. Ta byla unesena a zabita v Grozném 15. července. Na průběh vyšetřování osobně dohlíží generální prokurátorem Ruské federace Jurij Čajka, informoval Kommersant.

Podle zveřejněných informací se na ruské orgány obrátilo sedm expertů s prosbou o možnost provést nezávislé vyšetřování. Experti by rádi vyšetřili i další podobné případy vražd vztahující se k porušování lidských práv na severním Kavkaze. Zabití Estěmirovové odsoudili generální tajemník OSN i předseda komise OSN pro lidská práva.

Členka ruské expertní rady pro lidská práva v Čečenské republice byla 15. července unesena nedaleko svého domu v Grozném a její tělo se stopami střelných zranění bylo téhož dne večer nalezeno nedaleko vsi Gazi-Jurt v sousedním Ingušsku. Prezident Medveděv vraždu ostře odsoudil a nařídil, aby vyšetřování byla věnována zvláštní pozornost. Na vyšetřování nyní osobně dohlíží ruský generální prokurátor.

Celý článek v ruštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009