Rakouskou krajně pravicovou stranu BZÖ rozkládá sexuální skandál

22. 7. 2009

KD│ Čtvrtá největší strana Spojenectví pro budoucnost Rakouska (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ) založená zesnulým kontroverzním politikem Jörgem Haiderem, se rozpadá v důsledku sexuálního skandálu poslance Gerharda Hubera s gruzínskou azylantkou, po němž následoval pokus naplánovat její úkladnou vraždu. Ve spolkové zemi Tyrolsko, odkud Huber pochází, řada členů vystupuje ze strany a hodlá založit nové uskupení s názvem Křesťanská občanská unie (Christlich Bürgerliche Union, CBU), informoval list Wiener Zeitung.

Otec pěti dětí Huber je nyní obviněn z řady trestných činů, ale mezi straníky ho zejména diskvalifikovala aféra s gruzínskou azylantkou neznámého jména, kterou se s využitím stranických struktur pokusil násilně umlčet. BZÖ prosazuje velice restriktivní protipřistěhovaleckou politiku a Huber je tedy spolustraníky považován za naprostého pokrytce.

Po prozrazení plánu na vraždu azylantky Huberovými spolupracovníky se objevují další hříchy tohoto poslance. Huber se nachází na neznámém místě v Alpách, jeho právní zástupce Gregor Rathkolb všechna obvinění vznesená proti mandantovi odmítá. V sobotu údajně Huber vypovídal před Zemským úřadem pro ochranu ústavy a boj s terorismem (Landesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung, LVT) ve Vídni.

Celý článek v němčině:ZDE

Gazeta Wyborcza: Seksskandal może pogrążyć partię HaideraZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009