OSN vyzývá členské země k zaplacení miliardových dluhů

22. 7. 2009

KD│ Finanční krize vyprázdnila pokladnu Organizace spojených národů, kde nyní chybí téměř pět miliard dolarů, prohlásili včera zástupci OSN v Ženevě. Mnoho států dluží své příspěvky a například dluh Pákistánu se dokonce zdesetinásobil, informuje Spiegel Online. Nedostatek prostředků přitom ohrožuje klíčové programy mezinárodní pomoci.

Koordinátor pomoci John Holmes je propad financování bezprecedentní, protože k dispozici je zatím méně než polovina peněz, s nimiž se pro letošní rok počítalo. Celkový objem prostředků poukázaných členskými zeměmi na účet OSN měl v roce 2009 dosáhnout 9,5 miliard dolarů.

Pákistán letos dluží 312 milionů dolarů; jarní ofenzíva proti Talibánu ho přitom stála 391 milionů. Ale také další země jsou velkými dlužníky světové organizace:

  • Súdán dluží celkem 916 milionů
  • Kongo dluží 505 milionů
  • Zimbabwe dluží 458 milionů
  • Somálsko dluží 428 milionů

Velkými dlužníky jsou však také Keňa (187 milionů), kterou zatěžuje problém somálských uprchlíků. Velký objem mezinárodní pomoci přitom vyžaduje především situace na palestinských územích a na Srí Lance. Holmes varuje před vážnými důsledky této situace.

Celý článek v němčině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009