Pod záminkou "boje proti terorismu" omezuje britská policie demokratická práva

22. 7. 2009

Gemma Atkinsonová (27) žaluje londýnskou Metropolitní policii u britského Nejvyššího soudu za to, že jí byla nasazena pouta, byla policií zadržena a bylo jí vyhrožováno zatčením, protože si dovolila natočit policisty na svůj mobilní telefon.

Právníci Atkinsonové jsou přesvědčeni, že zatčení Atkinsonové, která natočila na svůj mobil, jak policisté prohledávají jejího partnera, je nejnovějším důkazem, jak britská policie zneužívá zákonů o "boji proti terorismu" k úspěšnému zákazu filmování a fotografování policistů.

Atkinsonová nafilmovala na svůj mobilní telefon dne 25. března 2009 incident na londýnské stanici metra Aldgate East, k němuž došlo měsíc poté, co vešel v platnost kontroverzní dodatek (článek 58 a) k Zákonu o terorismu, podle něhož je protizákonné fotografovat britského policistu, "pokud by záběry mohly být užitečné pro teroristu".

Atkinsonová předala videozáznam, na němž jí policista varuje, že je protizákonné filmovat policii a požaduje její telefon, listu Guardian a konstatovala, že hodlá požadovat, aby se ke kontroverzní praxi policie vyjádřil soud. Incident byl zaznamenán průmyslovou televizí.

Na začátku videozáznamu z mobilu dva policisté v uniformě prohledávají partnera Atkinsonové, Freda Graceho, 28, u zdi ve stanici metra. Atkinsonová zdůraznila, že se policisté na Graceho neférově zaměřili. Ten u sebe neměl žádné drogy. Rozhodla se proto policisty nafilmovat s tím, že si na ně bude stěžovat.

O několik vteřin později se Atkinsonové zeptal policista v civilu: "Uvědomujete si, že je podle Zákona o terorismu trestným činem natáčet policisty?" Pak dodal: "Ukažte mi, co jste nafilmovala."

Atkinsonová přestala mobilem natáčet a dala si ho do kapsy. Podle jejího svědectví o incidentu, který byl předložen téhož večera Nezávislé komisi pro stížnosti na policii, se policista v civilu několikrát pokusil vyrvat ji mobil z kapsy.

To se mu nepodařilo, a tak zavolal dvě policistky v civilu. Podle Atkinsonové jim řekl: "Tato slečna filmovala mě a další policisty a to je porušením zákona. Má telefon v pravé kapse a já se ho snažím dostat."

Následovala hádka a pak pět policistů - čtyři z nich v civilu - ji odstrkalo do výklenku a chtěli vidět, co natočila.

Atkinsonová svědčí, že tam byla zadržována asi 25 minut, kdy jí dali na zápěstí pouta a policistka jí řekla: "Zatkneme vás, odvezeme vás na policii a tam se na váš telefon podíváme."

Pak přistoupila další policistka a lhala: "Váš partner byl právě zatčen kvůli drogám, tak nás poslechněte."

Atkinsonová uvádí, že policista v civilu, který ji oslovil jako první, jí opakovaně vyhrožoval zatčením a opakoval: "Vy jste nás nafilmovala a to je protizákonné, a musíme proto zkontrolovat váš mobil." Když Atkinsonová protestovala, policista odpověděl: "Nechci se najít po celém internetu."

Poté, co policisté zatelefonovali na stanici, zřejmě se snažili zjistit, jaká mají práva, pouta byla Atkinsonové odstraněna a Atkinsonová byla propuštěna.

Uvedla, že policisté odešli, ale všichni se jí odmítli identifikovat.

"Měla jsem pocit naprosté bezmocnosti," zdůrazňuje. "Oni mě zadržovali a nikdo mě neposlouchal. Pořád jsem opakovala: Porušujete má občanská práva. Tohle mi dělat nemůžete. Nic špatného jsem neudělala."

Právníci Atkinsonové jsou přesvědčeni, že policie byla chybně instruována o tom, jak může zákon o terorismu omezovat filmování na veřejnosti.

Policie informuje své pracovníky, že když prohledávají osoby podle Zákona o terorismu, "mají právo zhlédnout digitální videozáznam na jejich mobilních telefonech". Zdůrazňuje, že se nový trestný čin zakazující filmování policie netýká normálních policejních akcí.

Britský Národní úřad pro zlepšování práce policie výslovně nařizuje, že "policisté nemají právo vymazávat záznamy či ničit film" a i když je možné, aby policisté zhlédli během osobní prohlídky videozáznam na mobilu, "za normálních okolností to nemají dělat".

Mluvčí londýnské policie potvrdil, že policie stížnost Atkinsonové obdržela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009