Je 140 milionů Kč na Karlovy Vary moc?

22. 7. 2009 / Jan Čulík

Josef Liška ve svém příspěvku kritizuje, zřejmě pod vlivem českých sdělovacích prostředků, které se zaměřují na tyto povrchnosti, že se na filmovém festivalu v Karlových Varech pořádají nestřídmé, dekadentní večírky pro politiky, podnikatele a tzv. "celebrity". Argumentuje, že festivaloví organizátoři nemají právo plýtvat penězi českých daňových poplatníků na "mejdany" pro bohaté. V principu má pravdu...

Jenže nemohu si pomoci, Karlovy Vary je chudý festival. Jeho rozpočet byl letos 140 milionů Kč, t.j. necelých 5,5 milionů euro. Z toho bylo státním příspěvkem asi 25 procent, dalších 10 procent poskytl Karlovarský kraj. Z veřejných zdrojů byl tedy karlovarských filmový festival financován jen částkou cca 1,9 milionů euro. Největší částky podle organizátorů padly na ubytování, letenky a dopravy pro zvané hosty. Čtenáři možná nevědí, že těch celebrit do Karlových Varů nejezdí zas tak mnoho: dnes totiž bývá ve světě zvykem, že si herci nechávají za účast na mezinárodním filmovém festivalu platit vysoké honoráře, a to si v žádném případě Karlovy Vary nemohou dovolit.

Rozpočet letošního filmového festivalu v Cannes byl asi 20 milionů euro; přitom se tam promítalo jen 138 filmů; v Karlových Varech za 5,5 milionů euro více než 220 filmů. Festival v Benátkách stál 11 milionů eur, promítalo se na něm 170 filmů. Berlinale stálo 22 milionů euro a promítalo se tam 320 filmů. (Statistické údaje zveřejnil týdeník Euro dne 29.6. 2009.)

Náklady na účast na jakémkoliv západním filmovém festivalu jsou pro řadového účastníka nesmírně velké. Pro srovnání: před Karlovými Vary jsem byl pozván na mezinárodní filmový festival ve skotském Edinburku. Tam se neprodává žádná permamentka pro diváky: chceš-li jít na film, musíš si koupit individuální vstupenky na každé představení. Cena: 6,50 - 8,50 liber (cca 195 - 255 Kč) za jeden zhlédnutý film.

V Karlových Varech si zakoupíte na celých 10 dní festivalovou permanentku za 1000 Kč a máte tak možnost zhlédnout 30 - 40 filmů za celý festival, za 25 - 30 Kč za jedno promítání. Studenti středních a vysokých škol, důchodci a invalidi mají slevu dalších 30 procent. Pět minut před promítáním se sál otevírá řadovým majitelům peremanentek, vstupenky, nevstupenky. Možná se v Karlových varech konají i trapně přehnané "mejdany pro celebrity", přitom se však festival chová k řadovým divákům nesmírně slušně a umožňuje jím zhlédnout vynikající přehlídku světové filmové produkce.

Kdo chce chodit na mejdany s celebritami, na filmy nebude mít čas. Nedá se dělat obojí. Z toho hlediska jsou večírky pro "slavné" zcela irelevantní.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009