Polsko: Spor o policejní zásah ve varšavské tržnici

22. 7. 2009

KD│ Bývalý šéf polské speciální jednotky GROM generál Roman Polko označil v televizi TVN 24 včerejší zásah proti varšavským stánkařům v tržnici KDT za zbrklý a špatně zkoordinovaný. Podle něj za to nese zodpovědnost ochranka tržnice, exekutor a policie. Stánkaři odmítli vyklidit populární tržnici a při následném zásahu bylo zraněno nejméně 50 lidí. Během zásahu měla být podle něj ochranka odvolána, to se ovšem nestalo. Větší policejní síly byly nasazeny až v okamžiku, kdy situace eskalovala a vymkla se kontrole, informuje Gazeta Wyborcza.

Policie se však brání, že postupovala přesně podle předpisů. Má prý možnost zasáhnout do exekuce až tehdy, je-li ohroženo zdraví nebo život exekutora.

Při zásahu, který si vyžádal zablokování centra města, došlo ke zranění 12 policistů, dvou městských strážníků a čtyř členů ochranky. Akce se protáhla na řadu hodin; stánkaři házeli na zasahující policisti lahve, kamení a kamenné desky. Byly nasazeny i dýmovnice a slzný plyn. Podle Polka tomu bylo možno náležitou organizací zásahu zabránit.

Celý článek v polštině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.7. 2009