1. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2005

Kde Policie ČR porušila zákon a jak se mohou postižení účinně bránit

Právní rozbor situace na Czechteku a pomoc postiženým.

Sloupek

neděle 31. 7. 2005, 0.30: Sedím na pražském Starém Městě a kubánská restaurace La Bodeguida del Medio, Praha 1, Kaprova 5, vyhrává celý večer neuvěřitelně drzým a vlezlým způsobem na celou ulici ryčnou reprodukovanou hudbu. O tomto porušování zákona byla během večera několikrát informována Městská policie Praha a bylo přislíbeno, že policisté proti nepřijatelnému hluku zakročí. Nestalo se nic, nyní v 0.30 pokračuje ryčná hudba bez přerušení. Znamená to, že desetitisíce lidí nemohou spát.

Dotazoval jsem se, proč se nic neděje. V souvislosti s nedávným brutálním policejním zásahem proti Czechteku je možná docela pikantní, že mi pracovník Městské policie Praha vysvětlil, že policisté jsou proti hlučným restauracím "zcela bezmocní". Policisté nemají pravomoc mejdan, který v restauraci probíhá, zastavit, nemohou udělat prý nic než slušně majitele restaurace požádat, aby nehlučeli. Ti je mohou na místě "poslat kamsi", bylo mi vysvětleno.

Kubánská restaurace v Praze 1, Kaprova 5, je svým drzým hlukem dlouho do noci prý na policii známá. Na městském úřadě musejí na ni ležet už stovky stížností. "Je to boj s větrnými mlýny," uzavřel policista. "Nemá cenu restauraci ani pokutovat, protože restaurace v centru vydělává velké peníze a každá pokuta je pro ni směšná."

Možná, že by Paroubek měl změnit tento zákon.

1. 8. 2005

Osobně bych si nedovolil vyslovit tak kategorický názor, jako Helena Svatošová, že na CzechTek nelze vztahovat zákon o právu shromažďovacím č. 84/1990 Sb. v platném znění, neboť tato akce dle mého názoru nepochybně slouží i "k využívání svobody projevu a dalších ústavních práv a svobod a k výměně informací a názorů", jak má na mysli ustanovení § 1 odst. 2 tohoto zákona, byť nikoli primárně. Rozhodně však nejde o akci, která by byla z působnosti zákona vyloučena pro primárně komerční charakter.

Ministr Bublan má pravdu, když v tomto směru poukazuje na nejasnost zákonné úpravy a nutnost jejího zpřesnění. Na druhou stranu ale v případě nejasnosti zákonné úpravy mají státní orgány a organizace vykládat zákon ve prospěch občanů, nikoli v jejich neprospěch, jak se mi jeví, že Policie ČR učinila v případě CzechTeku.

Foto: alef.techno@centrum.cz
1. 8. 2005

Reportáž přímého účastníka CzechTeku

Na serveru Hypno.cz se objevila reportáž přímého účastníka CzechTeku - Alefa. Ten pro Britské listy v minulosti zpracoval několik materiálů o technoscéně i akcích, na kterých jsme nebyli. V průběhu sobotního odpoledne jsem ho potkal na louce. Já s fotoaparátem, on s tužkou a papírem, na který připravoval plánek s umístěním jednotlivých soundsystémů. Mohu potvrdit, že to, co Alef napsal do soboty 22 hodin, než auto s Davidem Němcem z Českého rozhlasu Online a mnou z louky odjelo, je pravda. Nikterak nepřikrášlená, nikterak neučesaná. Nikterak nepřehnaná. Takové byly i vynikající reportáže Ľubomíra Smatany z ČRo Plzeň. Tam, kde jsem se pohyboval já, to bylo mnohdy o trochu horší. I fotoreportérům, kteří se pohybovali po okraji zásahu a byli označeni jako PRESS, házeli policisté úmyslně taktické výbušky a granáty se slzným plynem pod nohy. Vydrželi jsme.

Fotografie z akce HYPNO

Z celého policejního zásahu během sobotního večera mám a v současné době zpracovávám zvukový záznam. Mám záznam, dokladující, že tisková mluvčí policie několikrát lhala novinářům. Mám zvukový záznam dokladující, že ředitel policie v Tachově se odmítl zabývat upozorněním na porušení zákona o policii jeho podřízenými, kteří arogantně schovávali svá identifikační čísla a nebo je vůbec neměli. Mám záznam dokladující, že policisté odmítli nájemce louky zkontaktovat po celou dobu s policejním velitelem.

Připravujeme velkou obrazovou reportáž, dokládající hromadné porušování zákona o policii, nesmyslné a brutální násilí i špatnou taktiku policie. Ta během pátečního večera a sobotního rána úmyslně zavinila kolaps dopravy v přilehlých obcích s jedním jediným cílem. Vynutit si tak od rozhořčených občanů "postižených" obcí souhlas s tvrdým zásahem proti technařům. Díky starostovi vesnice, na jejímž katstru se CzechTek 2005 konal, se to nakonec povedlo. Ten nerespektoval přání obyvatel obce, kteří chtěli nakonec vpustit technaře na louku a předejít tak policejnímu násilí i hluku v obci, a poskytl během soboty policejním stratégům plnou součinnost. Na petici občanů policisté neodpověděli.

Alef na serveru Hypno tak trochu pateticky píše v závěru své jinak věcné reportáže: "Rána tonfou nezmění náš názor. Zásah vodním dělem nezmění náš přístup. Výbuch slzáku nezmění náš životní styl!" Snad.

Zatímco mladí punkeři z Berlína byli delegáty posledních sjezdů německé sociální demokracie i PDS, český sociálně demokratický premiér a jeho "disidentský" ministr vnitra dosáhli v poslední době jediného: že několik stovek zmlácených, několik tisíc účastníků a několik desítek tisíc jejich přátel budou nenávidět český stát, jeho představitele, politický systém i společnost, ve které žijí. Ti lidé, kteří dnes s prázdnýma rukama stáli proti policejním zásahovým jednotkám, budou za několik let vládnout - a nejen tomuto státu. I to je poselství, které by měli slyšet politici, starostové a velitelé policejních jednotek. Aby se pak někdy v budoucnu nedivili... V tu dobu budou totiž v důchodu. Gratuluji, pane premiére, k politické prozíravosti a politickému úspěchu gestapáckých metod.

DIY, techno a CzechTek TÉMA BL

1. 8. 2005

V Británii jsou akce jako Czechtek dávno zcela zakázány

Zajímalo by mne, milí technaři, proč MEZINÁRODNÍ TEK nekočuje po celé Evropě. Proč vždycky směřuje do Česka, když jsou s tim vždycky stejné problémy, a přinejmenším nevstřícnost? Česká republika jako členský stát EU je dnes již součástí Eurozóny, kde platí volný pohyb osob - a do mnohých míst v EU je geograficky násobně blíž než pro Čechy napříč republikou. Zkuste tedy udělat jeden CzechTek, pak DeutschTek, pak PolandTek, RussiaTek, SwissTek, HungaryTek, HollandTek, . . . . než objedete celou Evropu, v Česku se vymění jedna generace (mezitím třeba zdechne OSA, a ta příští generace třeba bude k soukromým polím méně vstřícná) - a mezitím můžete sledovat, ve které zemi jsou podmínky pro pořádání TEKů nejlepší a policie nejmírumilovnější. Nejen mne by zajímalo, jak by se v podobné situaci zachovala francouzská nebo švýcarská policie. Vás ne? Třeba by v Británii byly lepší podmínky pro TechnoPárty než v "zaostalém" "totalitním" a "grosstapáckém" Česku. Třeba by se Britské Listy uvolily takovou událost také zaštítit. Vysvětlí mi někdo, proč MEZINÁRODNÍ Techno párty s mezinárodní účastí musí být každý rok jenom v Česku, když máme volnou celou Evropu? zdar všem "free" akcím

Pozn. JČ: Je to zcela jednoduché: Např. ve Velké Británii jsou akce typu "rave", jako je Czechtek, od roku 1994 zcela zakázány:

"Rave" je definován jako shromáždění více než 100 osob, při němž se hraje v noci na volném prostranství zesilovaná hudba, která vážně obtěžuje místní lidi. Tyto odstavce zmíněného zákona poskytují britské policii pravomoci nařídit účastníkům, aby pozemek opustili, pokud policie usoudí, že

  • Připravují rave (dva nebo více lidí)
  • Čekají, až rave začne (10 nebo více lidí)
  • Účastní se rave (10 nebo více lidí).

Pokud někdo neuposlechne příkazů policie či vrátí se během nadcházejího týdne na pozemek, dopouští se v obou případech trestného činu, kdy je trestem tříměsíční vězení anebo pokuta 2500 liber (125 000 Kč) anebo obojí.

Podrobnosti ZDE

1. 8. 2005
 

Rave parties international tekno underground community se KONAJÍ po celé Evropě. Ve Francii, Španělsku, Itálii, Holandsku, Irsku, Izraeli, Rakousku... I v Británii. Nebo není Glastonbury v Británii??? Je. Existuje Dutchtek, SlovTek či EastTek. Snad NIKDE nedochází ale k tak brutálním střetům s policií, k jakým došlo v Čechách. Techno komunita je pacifistická a internacionální. Žije nomádským - kočovným způsobem. Díky techno komunitě nezbohatne žádná globální nahrávací společnost. Díky techno komunitě zbohatnou tak maximálně pumpaři u cest a prodejci ojetých aut. DIY komunita nemá ráda komerci všeho druhu, i když zbožňuje high technologie a roboty. Lidé jsou dnes stejně digitální mutanti... Jen díky nim se dnes totiž dá komunikovat, vyrábět hluk zvaný elektronická hudba, na kterou se dá tančit i sdělovat informace i multimediální názory nejen na hudbu, ale i na svět okolo >>>>. 5. 8. 2005 začíná třebas CYBERRISE SOUNDSYSTEM FREE PARTY ve Vídni...

Create your happy 365 days...

Poznámka JČ: Je to jinak. Glastonbury není "rave party", ale oficiální komerční akce.

Podrobnosti o historii a současnosti "raves", tedy akcí jako Czechtek - Wikipedia - v angličtině ZDE

Akce typu "raves" vznikly v osmdesátých letech jako rebelie proti trendům v populární hudbě, v kultuře hudebních klubů a v komerčním rozhlase. V některých zemích bezpečnostní orgány v podstatě akce typu "rave" zcela zakázaly. Zákony, které je potlačily, donutily organizátory přesunout akce do formálních míst, jako jsou noční kluby a amfiteátry. Některá tato místa zakazují určité druhy odívání a pomocných předmětů.

Až v polovině osmdesátých let vznikly akce zaměřené na psychedelickou taneční hudbu, konkrétně acid house a techno. Tyto akce se konaly v Londýně a v Manchesteru. Policejní razie proti těmto často ilegálním akcím je zahnaly na venkov. V roce 1994 přijala Británie zákon, který tyto akce zakázal. V devadesátých letech se kultura akcí "rave" stala součástí nového mládežnického hnutí ve střední Evropě, kde byly zákony liberálnější. Po roce 2000 počet ilegálních akcí začal klesat a počet oficiálně schválených akcí vzrostl. Avšak užívání drog, jako je kokain, tablet ecstasy a organizovaná trestná činnost vážně poškodily kulturu akcí "rave" především v Británii.

Koncem devadesátých let začala kultura "rave" stagnovat. Po roce 2000 se mnoho stoupenců tohoto hnutí začalo identifikovat jako "clubbers" a už ne "ravers", protože výraz "rave" nabyl záporných konotací. Některé komunity dávaly přednost výrazu "festival", jiné "party". Autentické "raves" pokračovaly po určitou dobu ve střední Evropě, kde liberálnější zákony dovolovaly konání těchto akcí dlouho po jejich likvidaci v Británii.

Poznámka ŠOK: Ani jeden teknival v ČR není autentickou "rave party". Tedy ani CzechTek. To by totiž nikdo neřešil právní otázky pronájmu pozemku, hygienu ani následný úklid...

1. 8. 2005

Možná by nebylo od věci, pokud už se CzechTeku tolik věnujete, zkusit skutečně věcnou analýzu faktů a událostí. Článek ZDE je bohužel jen aktivistická agitka, aniž by byla tvrzení jakkoliv doložena, píše Petr Souček a vznáší tyto otázky:

1. 8. 2005

Opravdu nevím, proč kdykoliv se to někomu hodí poukazuje na to, co je běžné na západ nebo na východ od našich hranic. Mne nezajímá, že v Británii upírají právo shromažďovací lidem, kteří se nelíbí vládní moci. Mě nezajímá, že na východ od nás je poloviční totalita (Bělorusko atd). Mě nezajímá, kolik stojí litr benzínu v Německu nebo Rakousku, či jiných produktů, které jsou tam eventuálně dražší než u nás a používá to někdo jako argument, že u nás je třeba to či ono podražit. Jsou to velmi laciné žvásty mající jediný cíl - zmanipulovat veřejné mínění. Stejně na mne působí váš dnešní úvodník v BL, míní Pavel Blaheta.

1. 8. 2005

Vaše první články a obrazový doprovod na mě působil poněkud tendenčně - nebohá mládež úpí pod dopadajícími obušky nepříčetných policejních monster.

Shodou okolností jsem jel v pátek stejným vlakem jako příznivci techna a připadal jsem si spíše jako ve vlaku plném fanoušků Baníku. Davové chování a občasný řev (individuální i skupinový) bych ještě pochopil, poněkud mě ale vadili někteří ožralí jedinci, kteří si odvaz představovali jako fekálně-genitální vyřvávání a obtěžování cestujících, kteří občas - světě div se - nesdíleli jejich pohled na zábavu, píše Jan Potměšil.

1. 8. 2005

1. 8. 2005

The recent bombings in Britain and Egypt have shaken the world. People are reassessing their values as governments consider how to guard against social destabilization.

31. 7. 2005

Ve Světové obchodní organizaci definitivně nedošlo k průlomu v mnohostranných obchodních jednáních, jak potvrdilo včera ukončené zasedání Generální rady této organizace (29. 7. 2005). Přes politickou vůli nejvyšších představitelů členů k dosažení předpokládaného pokroku vyjednavači nebyli schopni dohodnout se na jasných směrech jednání o liberalizaci obchodu se zemědělskými a průmyslovými výrobky a se službami, o nových pravidlech obchodování a o konkretizaci zájmů rozvojových zemí. To je špatným znamením i pro VI. konferenci ministrů v Hongkongu v závěru tohoto roku, která měla být předposledním stupněm k ukončení mnohostranných obchodních jednání zahájených v roce 2001 v Doha. Zpráva o stavu vyjednávání, kterou přednesl generální ředitel a předseda Výboru pro obchodní jednání a kterou přetiskujeme v příloze, neobsahuje nic povzbudivého. Nyní už jen největší optimisté věří v nové a rychlé nastartování vyjednávání, v úspěšnou ministerskou konferenci a v ukončení současného kola v dohledném termínu.

1. 8. 2005

Zaráží mne, že se od minulého roku celá věc tolik politizuje. A když je celá věc takto zpolitizovaná, ještě navíc se politická diskuse stáčí nějakým divným směrem.

V téhle situaci by patrně vznikl konflikt za jakékoli vlády, ať už kvůli nepřiměřenosti nebo nedostatečnosti zásahu. Pravda je, že ten zásah byl skutečně neadekvátní a nevhodný. Na druhou stranu je pro policii těžké, když premiér prohlásí, aby byl policejní zásah co nejráznější. Je pravda, že pro policii by to ale nemělo být těžké - měla by být proti takovým výzvám naprosto resistentní a neměla by jim za žádnou cenu podléhat. Tachovský policejní ředitel zdůraznil, že za celý zásah zodpovídá. Otázkou zůstává, jak je to ve skutečnosti.

1. 8. 2005

Opilci středního věku zavalí českou vesnici!

Dobrovolní hasiči z Kotěhůlek tak jako každý rok připravují bál. Je zřejmé, že se jej podobně jako loni zúčastní desítky rodin s malými dětmi. Je již pravidelným koloritem, že muži zejména středního věku se na veselici oddávají alkoholu a nevázané zábavě. Následně zamořují okolí čůráním u stromků a ničí poklidné prázdniny obyvatelům. Jak našemu zpravodaji řekla obyvatelka Kotěhůlek Marie Nováková, tak "loni hulákali jak na lesy".

1. 8. 2005

S dovolením přejdu téma adekvátní/brutální zásah policie/gestapa proti mládeži/smažkám na CT; o tom jistě vzniká objemný pamětní spis názorů a ohlasů.

Zaujal mě mediálně nejvíce rotovaný argument pana pronajímatele, a posléze rovněž účastníků události - totiž že "akce byla legální, protože se konala na řádně pronajatém soukromém pozemku."

Nehledě na právní ošetření "soukromé oslavy prázdnin (narozenin)" mi přijde příznačné, že pan majitel, natož pan pronájemce v místě nežije ...

1. 8. 2005

19. července vydala provládní Íránská studentská zpravodajská agentura (ISNA) zprávu včetně tří fotografií o veřejné popravě dvou íránských mladíků za homosexuální pohlavní styk. O události, která se stala ve městě Mashad v severovýchodním Íránu informovala britská organizace zabývající se právy gayů a leseb "Outrage!".

1. 8. 2005

Kdyby si někdo dál práci a zanalyzoval si to všechno, zjistil by, že prapodivné výsledky jsou za pořád stejnými jmény. Zjistíte, jak velký vliv tito lidé v té televizi mají. Lidé, kteří prošli prověrkami po roce 1968, souhlasili s okupací, přežili rok 1989, mnohdy profesní nuly, za kterými nejsou žádné výsledky. Jak tato jména kryjí politici všech stran, protože v médiích potřebují bezpáteřní spojence. A to jsou ti lidé, kteří se bojí o svá místa. My ne, kteří jsme se ozvali a ozýváme stále.

Po promítání dokumentárního filmu ze severním Čech Kamenolom boží hovořil Jan Čulík v Uherském Hradišti s jeho autorem Břetislavem Rychlíkem.

1. 8. 2005

Rychlík nemá pravdu:

Rychlík ve vašem rozhovoru nemluví pravdu. Ten střet probíhal poněkud jinak a nikdy jsem nemluvila o honorářích, což nakonec skutečně dokládá záznam, který ČT vysílala (ačkoli značně prostříhaný) ve zpravodajství (kopii vlastním).

Na Krausův výrok, že zastupuje veřejnost, jsem odpověděla, že pokud vím, tak koncesionáře, kteří na jeho pořad přispívají 9 mil. korun ročně, zastupuje volená Rada ČT. Na to Kraus vyskočil s tím, že to naposledy slyšel za Jakeše a že mu nikdo nebude vyčítat honoráře, a odešel. Za honoráře sumu, kterou jsem uvedla, označil Kraus a ostatní s tím dále pracovali jako se skutečností. Jestli úmyslně nebo nedopatřením, to je otázka.

Dělali revoluci a vzrušení z jejich rolí jim možná na chvíli zatemnilo mozek, takže slyšeli to, co slyšet chtěli. Skutečnost je ovšem jiná a existuje pro to dostatek důkazů. Ať vám Rychlík poskytne záznam, kterým se tak ohání. Za zcela fantasmagorické pokládám potom jeho řeči o zvolení Drahoše ředitelem nanečisto. Nic z toho není pravda a nepsala o tom ani Marcela. Rychlík v sobě stále přiživuje obraz, který si vytvořil a který nechce měnit. Koneckonců, ničim jiným už by asi pro média zajímavý nebyl.

1. 8. 2005

V neděli skončila v Uherském Hradišti letošní Letní filmová škola Jiřího Králíka. Je to záslužná a jedinečná akce. Letos však v Hradišti nebyly žádné výraznější mezinárodní osobnosti ani jsme tam neviděli skoro žádné pozoruhodnější nové, mezinárodní či české filmy.

Přiznám se, že tento úsudek může být do značné míry subjektivní. Jezdím do Hradiště proto, abych se tam především informoval o nové české filmové produkci. Letos jsem nabyl pocitu, že možná celá české kinematografie - končí. Z toho, co za poslední rok vzniklo, zdá, že čeští autoři hraných filmů nemají moc co říct. Kritikové poukazují na to, že často nyní neumějí ani napsat pořádný scénář. Provokatér - filmový režisér Jan Němec označil současnou českou "filmovou" produkci za "televizní estrády". Má vlastně pravdu. Je zajímavé, že na tak špatné filmy čeští filmaři jsou stále schopni získávat finance a že jsou i špatné filmy neúnavně znovu a znovu uváděny do kin.

30. 7. 2005

Bylo vkusné zařadit na LFŠ výstavu Štěpána Mareše v kontextu "revolty"?

Jak zde napsal Jan Čulík, Letní filmová škola opravdu nenabízí žádné zázemí pro ty, kteří by o ní chtěli aktuálně psát. A co hůře: před lety zde zájemci z řad diváků mohli publikovat v celkem otevřených Filmových listech - osmistránkovém deníku vydávaném na LFŠ. Psali sem nejen o filmech, ale také o doprovodných akcích LFŠ , a to často kriticky a polemicky, též vůči Filmovým listům samotným. "Škole" taková forma diskuse velmi slušela. Letos jsem v tomto ohledu učinil nepěknou zkušenost: pro čtvrteční vydání jsem po předchozím ohlášení nabídl Filmovým listům svou kritiku prezentace kreslíře Štěpána Mareše ze strany LFŠ jako "rebela" (hlavním tématem letos byla vzpoura, revoluce, revolta). Po opakovaném dotazu na osud článku mi šéfredaktor časopisu Martin Pomothy e-mailem odpověděl takto: "Zdravim. Je mi lito, ale ten clanek hned z nekolika duvodu nezverejnim. Jednim z tech duvodu je, ze by mi vas bylo lito... Neberte si to prosim osobne."

Plně respektuji právo šéfredaktora odmítat příspěvky, urážlivost a arogance způsobu, jakým to zhruba dvacetiletý mládenec M. Pomothy v mém případě učinil, je ovšem zarážející. Pro úplnost dodávám, že o filmu a kultuře píši např. do Cinepuru a Filmu a doby a že jsem se redakci Filmových listů řádně představil a jednal s ní naprosto korektně, byl jsem připraven text krátit atd.

30. 7. 2005

Malé zamyšlení nad velkým rozloučením s Pavlem Dostálem

Zdá se, že současná politická a pop-kulturní elita si potrpí na okázalost monstrózních pietních akcí úplně stejně jako kdysi komunisté. I tehdy sedávaly v hledištích desítky herců, zpěváků a jiných významných umělců, z nichž mnozí tam při podobných akcích usedají dodnes. Národní divadlo, symbol českosti a vyprázdněná ikona české identity, toho zažila už hodně.

1. 8. 2005

Schizofrenní počínání blíže neurčitelného nejužšího vedení sociální demokracie si s nástupem Jiřího Paroubka do čela vlády vybralo oddechový čas. Zdá se však, že premiérova dovolená způsobila, že time-out skončil. Pozvolná metamorfóza koaliční vlády ve vládu spíše úřednickou má mít pokračování v podobě dalšího ministra nestraníka, už čtvrtého v pořadí.

Zdeněk Bureš, Drahomír Jančík, Jan Kuklík ml., Eduard Kubů, Václav Kural, Robert Kvaček, Václav Pavlíček, Jiří Pešek, René Petraš, Zdeněk Radvanovský, Radovan Suchánek: Rozumět dějinám - Vývoj česko-německých vztahů na našem území v letech 1848-1948
1. 8. 2005

Dostál chtěl objektivní pohled na dějiny

Zdeněk Bureš, Drahomír Jančík, Jan Kuklík ml., Eduard Kubů, Václav Kural, Robert Kvaček, Václav Pavlíček, Jiří Pešek, René Petraš, Zdeněk Radvanovský, Radovan Suchánek: Rozumět dějinám - Vývoj česko-německých vztahů na našem území v letech 1848-1948, Gallery s.r.o. pro Ministerstvo kultury České republiky, str.304, ISBN 80-86010-55-4, Praha 2002

Před třemi lety z podnětu Pavla Dostála ministerstvo kultury České republiky vydalo knihu Rozumět dějinám? zabývající se vývojem českoněmeckých vztahů. Kniha konstatuje, že v poslední době se u nás vytvořila skupina - více publicistická než historická, která se snaží v rámci národní sebekritiky prosadit do českého povědomí o českoněmeckých vztazích pozici kopírující ne snad pojetí "německé", které je dnes objektivnější, ale spíše "flagelantské" (někdy třeba i dobře míněné) pojetí, které nebere ohled na historické souvislosti.

V důsledku toho vzniká u nás nervozita, vrcholící v politických svárech o vysídlení související s chystaným vstupem České republiky do Evropské unie. Dalo se proto právem očekávat, že po jejím zveřejnění vyvolá místy až bouřlivou diskusi. Do té měla zasáhnout i recenze, která byla objednána jako protiklad ke kritikám, vyjádřeným na adresu této publikace. Nebyla však otištěna. Vzhledem k tomu, že dokonce v době nekrologů na osobu zesnulého Pavla Dostála se ozvala kritika za jeho podnět k sepsání "Rozumět dějinám", Britské listy zveřejňují beze změny recenzi Richarda Seemanna ze začátku roku 2003.

1. 8. 2005

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Zvěřiny „Softwarové patenty - slovo na rozloučenou“. Předně musím říct, že jsem rád, že si poslanec Evropského parlamentu našel čas na sepsání svého stanoviska. Bohužel, s některými jeho názory nemohu souhlasit. Chtěl bych nabídnout pohled na odmítnutí směrnice z pohledu „kolegů pana Jursíka“, s nímž pan Zvěřina ve svém článku polemizuje.

1. 8. 2005

Tato slova vyšla v sobotním rozhovoru deníku Právo s předsedou Senátu ČR Přemyslem Sobotkou (ODS). Jejich autorem byl komentátor těchto novin Alexandr Kramer.

Předpokládám, že se pan Kramer za slušného člověka považuje, ať už jsou jeho politické postoje jakékoli. Přiznám se proto, že mě překvapuje, jak slušný člověk-novinář může vyřknout podobnou větu. Kramer tím v podstatě porušil Etický kodex novináře ze dne 25. listopadu 1999, a to bod číslo 2, odstavec g, kde se praví že novináře je povinen "...nezneužívat výsad, plynoucích z povolání novináře, k prezentování svých osobních postojů." Z uvedené věty je totiž patrné, že Kramer využil stránek Práva k tomu, aby sdělil, že je levičák (abychom použili jeho vlastní terminologii). Dále se touto jedinou větou dopustil hned několika urážek.

1. 8. 2005

Den po druhé serii londýnských explozí byl v metru zastřelen brazilský elektrikář Jean Charles de Menezes. Byl veřejně zabit neuniformovanými policisty, protože se "choval podezřele". Prostě ignoroval výzvy cizích lidí. Také se mi někdy stává, že neslyším, když na mě někdo na ulici volá... Ti lidé Menezese dostihli, přitiskli k zemi a osmi výstřely do hlavy usmrtili. V domnění, že likvidují sprostého vraha, zavraždili tajní pouze sprostého podezřelého. Nevinného. Jen tak.

Demonstrace v nedělním Brně
1. 8. 2005

V neděli ve 14 hodin se i v Brně před Zemským soudem na ulici Joštova v Brně konala demonstrace proti policejnímu zásahu na CzechTeku. Během 20 min se tam shromáždilo za dohledu pořádkové policie asi 100 účastníků, kteří se pomalu přesunuli přes Náměstí Svobody k nádraží a odtud okolo Mahenova divadla na Moravské náměstí a zpět před Ústavní soud. Cestou skandovali hesla Policie - fašisti, Policejní stát, nesli s sebou transparenty Chceme právní stát, Soukromá ochranka tel:158,Policie pracuje na objednávku... a další.


Foto: autor
29. 7. 2005

Vcelku mě zaráží jak velkou pozornost věnují česká média ( a to včetně Britských listů) akci zvané Czech Tek. Člověk neznalý věci by snad myslel, že se v tomto případě jedná nejméně o druhý Woodstock. Účastníci by snad měli být vnímáni jako nositelé svobody, novodobí hippies, kteří přicházejí na tento "intelektuální dýchánek" s nosnými myšlenkami, které spasí svět. Kdosi se snaží vzbudit dojem, že jde vlastně o vzpouru proti establishmentu a strnulosti systému, vyjádřený hudbou. Něco jako, když se ve 20. letech objevil jazz a v 50. letech rock 'n roll. Jistě, po zásazích Grossových mužů minulý rok má návštěva této akce nádech dobrodružství, ale je jen samotné porušení zákona rebelanstvím? Pokud vkročí na váš pozemek cizí osoba a vy se ji snažíte vypudit, jste proto zpátečník a škarohlíd?

30. 7. 2005

"Takto reagují policisté, upozorníte-li je, že porušují zákon," přicházejí informace z Czechteku.

30. 7. 2005

sobota 16.00 Na louku právě přijíždějí desítky policejních vozidel a řadí se v kordonu, přicházejí informace z Czechteku. Z oblasti se v podstatě nedá spojit s vnějším světem mobilními telefony.

30. 7. 2005

sobota 16.45: Policie chystá rojnici, přicházejí informace z Czechteku.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
30. 7. 2005 Pomníky stavíte, prosím vás, komu? Jan  Paul
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
27. 7. 2005 Je úkolem médií posilovat děsivé stereotypy? Jan  Čulík
26. 7. 2005 Katalog omylů František  Hrdlička, Zdena Bratršovská
26. 7. 2005 Univerzity a svět: Kdo s kým válčí? Radim  Valenčík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík
1. 8. 2005 Důsledky Czechteku jdou špatným směrem Bohumil  Kartous
1. 8. 2005 Teror každý den Michal  Vimmer
1. 8. 2005 Desítky pochybných existencí míří do Kotěhůlek! Tomáš  Gawron
1. 8. 2005 Neděle v Brně: "Policie - fašisti !" Jiří  Janáček
1. 8. 2005 Jak to bylo skutečně s Czechtekem?   
1. 8. 2005 Czechtek: Proč pořád v ČR?   
1. 8. 2005 Pro Czechtek platí zákon o právu shromažďovacím Jaroslav  Štemberk
1. 8. 2005 Je nutno zastavit nástup totality v této zemi   
1. 8. 2005 Mnozí technaři se chovali jako prasata   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"   
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme   
7. 6. 2005 Slova plná zloby   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil