7. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 6. 2005

Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!

Přečetl jsem si se zájmem polemický příspěvek pana Tomáše Ulmana a musím říct: nesouhlasím, píše Martin Kyral.

Bohužel, otevřete-li si nějaký web věnovaný IT, velice často v různých fórech najdete tzv. flamewar Windows vs. Linux či Microsoft vs. open-source. Argumenty zde vznesené nemají žádnou váhu, cílem není diskuse, nýbrž napadání a urážky...

Nyní projdu některé teze z příspěvku T. Ulmana a pokusím se reagovat z pozice spokojeného, ale ne fanatického, uživatele Linuxu a studenta informatiky:

1) Ano je hezké pořád hlásat: "Linux, Linux, Linux" , ale kolik z Vás s ním opravdu je schopno na pracovní úrovni pracovat? Kolik z Vás je schopno ho vůbec nainstalovat?

Strašení "těžkostí instalace" je častým argumentem odpůrčů Linuxu. Pohříchu zapomínají upřesnit jakého Linuxu. Linux je označení jádra operačního systému. To, co si stáhnete z internetu (nebo koupíte) je pak distribuce Linuxu, tedy jádro doplněné užitečnými programy (dle názoru autora distribuce) a případně též různými doplňky jako např. konfigurační nástroje atd.

Distribucí je nepřeberné množství, některé se snaží jít cestou uživatelské přívětivosti, jiné výměnou za obtížnější instalaci nabízejí vyšší rychlost (např. Gentoo, distribuce, která se při instalaci kompiluje a optimalizuje přesně "na míru" vašemu počítači) či stability a bezpečí (např. Debian).

Troufám si s trochou nadsázky prohlásit, že uživatelsky přívětivé distribuce (mandriva, SUSE, Fedora) zvládne nainstalovat průměrně inteligentní šimpanz.

Nesmíme zapomenout ani na fakt, že instalací Windows získáme pouze holý systém a všechny programy musíme instalovat zvlášť (včetně Office), zatímco v instalaci mainstreamové distribuce najdeme většinu softwaru, který potřebujeme k běžné práci. Posledním argumentem je existence tzv. Live distribucí, což jsou distribuce Linuxu, které se dají nastartovat přímo z CD (či DVD), aniž by bylo nutné je předem instalovat. Vyzkoušet Linux tak může absolutně každý.

2) A ten Linux, který už je uzpůsoben pro kancelářskou práci a pro domácnost, tak ten už také není zadarmo, ale vývojáři si ho nechají těžce zaplatit, jistě jádro je a snad stále bude zadarmo, ale to je obyčejným uživatelům k ničemu platné!!

Distribuce Linuxu se dělí na komerční a nekomerční. Drtivá většina komerčních distribucí nabízí i základní verzi volně ke stažení a to většinou v rozsahu 3-4 CD nebo 1 DVD. Za poplatek si pak můžete koupit rozšířenou komerční verzi s větším výběrem SW a programy, které z licenčních důvodů nelze distribuovat společně s volnou verzí. Těžce zaplatit? Ach ano, jeden až tři tisíce korun jsou pro běžného smrtelníka opravdu těžké peníze. Co na tom, že za ekvivalentí sadu SW v komerčním balení by zaplatili částu o řád vyšší (MS Windows 5000 + MS Office 12000 + ... dosaďte dle libosti). Co na tom, že i základní volně dostupná verze obsahuje téměř vše, co je pro práci důležité?

3) Ale abych se vrátil k tomu Office , tak ano proč neházet špínu na Office když stojí 12 000 Kč a ty ostatní jsou přeci zadarmo, ano pro Vás ano jsou zadarmo a můžete je používat, ovšem vžijte se do pozice nějaké korporace, ta nechce a nemůže být pokusným králíkem a zkoušet open-source , kdežto když dá peníze za Office, zaplatí si tím plnou podporu a okamžitou aktualizaci a záplaty, zajistí si tím profesionální přístup a super zpracování na , které už nebude nutné dnes školit lidi, jelikož většina z nich s Office pracovat umí a to by je stálo další obrovské investice.

Zajímavý argument. Pan Ulman by si měl při instalaci Windows přečíst licenční ujendání, které přímo říká, že dodavatel nemá ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST za špatnou funkci svého software. Korporace se tak pokusným králíkem stávají, neboť jsou zcela odkázané na výrobce SW, kdy a zda vůbec objevenou chybu opraví. navíc pan Ulman zcela pomíjí jeden ze základních principů fungování firem, které dodávají open source software: zákazník neplatí za program, ale za jeho podporu, údržbu, opravy chyb. Dalším a ještě horším způsobem chování některých výrobců komerčního software je uzavírání datových formátů a nucení uživatelů k upgrade (samozřejmě placenému) prostřednictvím změn těchto formátů tak, aby s starší verze programu s novou verzí formátu neuměla pracovat buď vůbec, nebo s velkými omezeními.

Většina lidí s Office dnes umí. Autor asi myslí MS Office... Nutno říct bohužel! Proč? Protože se ve školách neučí pracovat s textovým procesorem, ale pracovat s MS Wordem. Neučí se ovládat tabulkový kalkulátor, ale MS Excel. Neučí se principy, ale mechanické klikání na položky v nabídkách. Ale přesto: textové procesory, stejně jako tabulkové kalkulátory (a jiné programy) se navzájem podobají, stejně jako se navzájem podobá ovládání aut. Výše uvedený argument má podobnou váhu, jako kdybych já tvrdil, že mohu jezdit jen s vozy typu Škoda Felicia a Fabia, neboť jsem na nich absolvoval autoškolu.

4) Je to stejné, jako když si koupím nový luxusní vůz, kupuji si kvalitu, kupuji si jistotu, nebo si mohu koupit nový vůz pochybné výroby, který bude 10x levnější, ovšem bude to znamenat že budu bez toho luxusu bez té jistoty , což ano to si mohu jakožto domácí uživatel dovolit , ovšem nedovedu si představit jak byť jen menší firma by se potýkala s problémy spojenými s produkty tzv.: Zadarmo. A proto je potřeba si zvážit zda se Vám vyplatí připlatit si za kvalitu, anebo Vám stačí napodobenina. Závěrem bych rád řekl že nejsem nijak sponzorovaný Microsoftem ,ani s ním nemám nic společného a Linux je jistě fajn věc třeba pro použití na serverech , nebo jako fajn věc pro lidi co už něco o tom "IT vědí" , ale neházel bych špínu na věci, kam vůbec nepatří.

Opět argument typu: drahé = kvalitní. Každý z nás se však měl jistě možnost přesvědčit o tom, že to tak není. 70% světového WWW pohání webový server Apache. Proč všichni nepoužívají MS IIS, když je placený a tedy jistě mnohem kvalitnější? Pochybnou výrobu bych já viděl v tom, když výrobce drahého výrobku odmítne odpovědnost za jeho špatnou funkci a přitom vám brání se podívat "pod kapotu" a případná slabá místa najít a opravit. Dále: Linux NENÍ napodobenina! Linux je svobodná implementace tzv. POSIX standardu (ano, operační systémy unixového typu jsou přesně definované standardy IEEE 1003.x, takže máte k dispozici přesnou definici toho, jak má vypadat a jak se má chovat. Jakými normami jsou definované např. Windows?).

Ale odlehčeme: oblíbeným bonmotem v linuxové komunitě je výrok: "Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo."

Závěrem otázka: když nechcete házet špínu na věci, kam nepatří, proč ji házíte na Linux a open source software obecně? Výrazy "napodobenina" či "pochybná výroba" jinak než jako špínu brát nelze.

                 
Obsah vydání       7. 6. 2005
7. 6. 2005 Firmy dávají zaměstnancům elektronické náramky, aby zvýšily jejich výkonnost
7. 6. 2005 Gorbačov: Podporuju socialismus Tonyho Blaira
7. 6. 2005 On to řekl Bohumil  Kartous
7. 6. 2005 Kde je ta Klausova "literatura"?
7. 6. 2005 Omluvou k demokracii
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů
7. 6. 2005 Slova plná zloby
7. 6. 2005 Zkuste napsat do českých novin, že prezident Klaus není zrovna génius
7. 6. 2005 Neškodí se připomenout
7. 6. 2005 Britské listy nemají k dispozici vilné dvacítky Filip  Rožánek
7. 6. 2005 Unikátní periodikum
7. 6. 2005 Lidi jsou fakt natvrdlý
7. 6. 2005 Britské listy jsou dobré právě proto, že nemají peníze
7. 6. 2005 Není to drzá a nemravná výzva Michael  Kroh
7. 6. 2005 Čtu a neplatím
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost
7. 6. 2005 S hlubokou neúctou
7. 6. 2005 Jsem člověk pravicového smýšlení a rozhodně vás nebudu podporovat
7. 6. 2005 Jsem člověk pravicového smýšlení a nedivím se vaší výzvě
7. 6. 2005 "Já vám předkládám kvalitní médium a vy to, holoto, čtete zadarmo"
7. 6. 2005 BL jsou špatné, ale jsou tím nejlepším, co máme
7. 6. 2005 Používejte systému paypal
7. 6. 2005 Město by mělo MHD spíše podporovat a více dotovat
7. 6. 2005 Jak multinacionální společnosti "klonují" britská města
7. 6. 2005 Pod lampou na pravé poludnie Jan  Dancer
7. 6. 2005 Češi a Evropa v dáli Miloslav  Zima
7. 6. 2005 Jednotná Evropa je naším společným cílem Milan  Valach
7. 6. 2005 Konfiskace občerstvení na koncertě je zásahem do vlastnického práva návštěvníka Jaroslav  Štemberk
7. 6. 2005 Bývalý generální tajemník FPÖ byl spolupracovník Mossadu Richard  Seemann
7. 6. 2005 Vzpomínky na svět včerejška Lubomír  Novotný
7. 6. 2005 Černobyl - 19 let poté
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft
7. 6. 2005 V Čechách je svoboda, važme si toho!
6. 6. 2005 Počítač má známkovat studentské seminární práce
6. 6. 2005 Rebelie kmánů
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
6. 6. 2005 O tvrdém rasismu mezi mladšími Čechy Jindřich  Kalous
6. 6. 2005 Jak jsem se pokusil vymezit část prostoru na české vizuální scéně v rámci 2. pražského bienále 2005 Jiří  David
6. 6. 2005 Britský komik šokován znesvěcením slovenského hřbitova
6. 6. 2005 Jezdit automobilem přestane být právem Jan  Čulík
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 Microsoft a Evropská unie dosáhly dohody   
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Autorské právo RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   
25. 4. 2005 Open source   
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
2. 3. 2005 O fenoménu autorské spolupráce František  Hrdlička, Zdena Bratršovská
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
14. 2. 2005 Nokia integrovala do mobilů Flash, Samsung zase Linux Štěpán  Kotrba
9. 12. 2004 Je přijatelné, aby ministerští úředníci soukromě vydělávali ve své pracovní době?   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
26. 8. 2004 Bloggeři, novináři, citace a právo Štěpán  Kotrba