Británie, USA, Francie a Německo obviňují Rusko z chemického útoku

16. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Lídři USA, Francie, Německa a Británie prohlásili, že jsou jednotni, pokud jde o vinu Ruska za útok nervově paralytickým plynem na bývalého špiona Sergeje Skripala, a vyzvali Moskvu, aby zveřejnila detaily sovětského programu vývoje chemických zbraní.


Ve vzácném společném prohlášení prezidenti Trump a Macron, kancléřka Merkelová a premiérka Mayová tvrdí, že "neexistuje věrohodné alternativní vysvětlení" ruské odpovědnosti za útok v Anglii, k němuž došlo 4. března.

 "My, lídři Francie, Německa, Spojených států a Spojeného království, vyjadřujeme zděšení nad útokem, k němuž došlo proti Sergejovi a Julii Skripalovým," v Salisbury, praví se v prohlášení vydané britskou vládou.

Čtyři lídři tvrdí, že absence odpovědi Ruska na britskou "legitimní žádost" o vysvětlení "dále podtrhuje jeho odpovědnost", a označují použití chemické zbraně za "útok na britskou suverenitu" a "porušení mezinárodního práva".

Británie vyhostila 23 ruských diplomatů a přerušila kontakty s Moskvou na nejvyšší úrovni. Rusko, které popírá svůj podíl na útoku, zřejmě brzy podnikne odvetná opatření.

Krátce po publikování společného prohlášení NATO obvinilo Rusko ze snahy destabilizovat Západ novými jadernými zbraněmi, kybernetickými útoky a podloudnými akcemi.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg sdělil novinářům, že k použití látky Novičok proti Skripalovi a jeho dceři "došlo podle vzorce bezohledného ruského chování (trvajícího) mnoho let".

Stoltenberg zmínil ruskou anexi Krymu v roce 2014, jeho přímou podporu separatistů na Ukrajině, vojenskou přítomnost na území Moldavska a Gruzie, vměšování do západních voleb a zapojení do války v Sýrii jako důkazy ruské hrozby.

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že v příštích dnech dojde ke zveřejnění francouzských odvetných opatření za útok v Salisbury. Řekl také, že o tématu bude dnes během státní návštěvy v Paříži hovořit s Merkelovou.

Britský diplomat hovořící pod podmínkou anonymity tvrdí, že Londýn je "tentokrát vděčný za francouzskou solidaritu".

  "Jak řekl dnes ráno prezident Macon, jednota naší evropské a transatlantické aliance je pro odpověď na ruské chování zcela zásadní".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6933

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018