Hajtla, soukmenovci

11. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut
Ochránci zvířat prominou, ale dehumanizace oponenta začíná přirovnáním k živočichu. Náměstek ministra průmyslu Karel Novotný (ČSSD) označil Romy za "medúzy", aby jej o pár dní později šéf téže strany v Brně - Bohunicích Milan Hrdlička trumfoval přejmenováním migrantů na "slimáky" - hned v titulku místního plátku. Hajtla, soukmenovci! 

Politický vývoj polistopadové sociální demokracie lze ve zkratce stopovat v proměnách standardního oslovení. Tradiční "soudruh" se po čtyřiceti letech života v komunistickém režimu  stal dokonale neúnosným a byl nahrazen "kolegou", což evokuje  akademické kruhy absolventů plzeňských práv. Při současné národně konzervativní linii strany vedené komickým duem Zaorálek - Chovanec však předvídám, že ani kolegu nečekají světlé zítřky. Zní elitářsky a nevlastenecky. Počkejte po volbách. Až přijde ten, co se nezakecá. 

Letošní volby se ve zpětném pohledu nejspíše stanou milníkem vyznačujícím oblast historie, kde Česká republika po 28 letech opustila projekt westernizace. Ten měl nepochybně v pojetí prosazeném Klauzemanem řadu vrozených vad, na něž také zemře. Géniové z Prognostického ústavu "transformovali" českou ekonomiku způsobem, kdy se prestiž západních demokracií a v chronicky nedostatkové ekonomice minulého režimu nahromaděné konzumní aspirace staly zástěrkou systémového propadu země v mezinárodní dělbě práce - na pouhého subdodavatele  zahraničních finalistů. A také tento projekt zafungoval coby zástěrka převzetí podstatných částí ekonomiky veksláky a mafiány. 

Největší z nich začne po volbách fakticky řídit zemi, třebaže do vlády sám nevstoupí. V Polsku je však již skvěle vyzkoušeno, jak šéf státostrany vysaje esenci z oficiálních institucí a převede ji pod vlastní kontrolu v neoficiálním soukromém mocenském centru. Totéž zřejmě čeká i Česko - formálně, na povrchu, zůstanou instituce vesměs intaktní, ale klíčová rozhodnutí začnou být fakticky přijímána v Babišově politbyru. Tím se třeba z parlamentních rozprav nebo z tradičního sporu levičáků s pravičáky vytratí veškerý obsah. Změní se v dekorativní folklór restauračního režimu. 

Upřímně, ani s těmi institucemi se během "transformace" vše docela nepovedlo. Pilířem demokracie se měly stát nové či staronové politické strany, většina však formálně napodobila vnější znaky jednání západních vzorů, aniž to myslela vážně. Například zmíněná ČSSD nemá dodnes v celém státě ani tolik členů, co rakouská SPÖ ve Vídni. Taková partaj pak ovšem není žádná obdoba západní politické formace z téže stranické rodiny, ale nefunkční maketa organizace postavené na široké členské základně a jí se zodpovídající. 

Zatímco celostátní úroveň dlouho držela jakousi mezinárodní fazónu, na místní se s tím nikdo mazat nemusel. Mnohem větší vliv než nepočetní členové získali lokální šíbři shánějící peníze do stranické pokladny způsoby, o nichž nominální republikové centrum raději nechce nic vědět. Pan Kočka byl jen třešničkou na dortu. 

Špičky strany musejí působit v prostředí tvarovaném očekáváními mezinárodních institucí a na lokální úrovni úřadují šíbři. Členů je nemnoho, ale i tak se ještě vyskytnou účelové operace s mrtvými dušemi zvané "velrybaření", které vliv skutečných členů dále sníží. 

Tvrzení, že se taková "tradiční" partaj "odtrhla od lidu", má v tomto smyslu racionální jádro. Politiku v ní dělají lidé, kteří se komunikací s veřejností příliš nezatěžují. Mají výhradně soukromé agendy. Měli je i ti lepší, co odešli (či byli fakticky odejiti, i když formálně zůstali řadovými členy). 

Simulakrum lidovosti (ve smyslu völkisch) lze ovšem pořídit snadno - a s ním symbolicky předstírat, že o komunikaci s veřejností opravdu jde. Že s "lidem" máte shodné zájmy a zvyklosti. Chlastáte, cpete se tlačenkou, mluvíte sprostě, odmítáte "čmoudy". Ne jako tamti nahoře. Rozhořčíte se, že luzní vepři z Letů mají být diskriminováni kvůli medúzám. Z internetového provozu konvičkovců vezmete patvar "mu-slimáci" a kampaňujete ve volebním obvodu, kde žije možná pět vyznavačů Muhammada. Bílej jezdec, bílá zář, bílej den a bílá tvář. V čele předvoje bojovníků za ersatzlidovost jedou alarmistický Antl i bodrý bazének. 

Nefunguje to. Dost možná vás ve volbách přeskočí i strana, která je tradičně především vlivovou organizací Kremlu v českém prostoru. Ale ještě dlouho můžete nadávat na "sluníčkáře" a svádět na ně veškerou odpovědnost. Na cestě do hlubin noci prošlapané ODS vezme partaj fascinovaná hroznýším pohledem destruktivního bývalého lídra zavděk kdečím - v zoufalé paralýze vyzkouší cokoliv. Včetně rasismu, xenofobie a kolaborace s Babišem. 

Hajtla, soukmenovci. 

0
Vytisknout
19512

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2017