Trump nakonec odsoudil rasismus v Charlottesville, ale až dlouho poté, co tam došlo k násilí

15. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Po vlně kritiky, že Donald Trump neodsoudil rasistické násilí v Charlottesville, se Trump nakonec vyjádřil: "Rasismus je zlo a ti, kdo jeho jménem páchají násilí, jsou zločinci."

Donald Trump ustoupil obrovskému tlaku a přímo odsoudil Ku Klux Klan, neonacisty a bělošské supremacisty, ale až dva dny poté, co násilí v Charlottesville vedlo k usmrcení jedné ženy.

"Rasismus je zlo," řekl Trump v Bílém domě. "A ti, kteří páchají násilí jeho jménem, jsou zločinci a kriminálníci, včetně KKK, neonacistů, bělošských supremacistů a dalších nenávistných organizací, které jsou odporné vůči všemu, co považujeme jako Američané za drahé."




Tento jeho výrok byl učiněn až po bouři kritiky - také od prominentních osobností v jeho vlastní straně - ohledně jeho rozhodnutí nekritizoval otevřeně bělošské supremacistické organizace, které se o víkendu zaměřily na Charlottesville.

Trump také potvrdil, že ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování útoku automobilem, který usmrtil jednu ženu a dvacet lidí zranil. "Těm, kdo jednali při rasistickém násilí tento víkend jako zločinci: ponesete plnou odpovědnost," řekl. "Spravedlnosti bude učiněno zadost."

Výroky, které přišly velmi pozdě, byly přijaty se smíšenými pocity.

Tři ředitelé velkých amerických firem  odešli z poradního podnikatelského panelu Donalda Trumpa, vzhledem k tomu, že okamžitě neodsoudil ultrapravicové násilí v Charlottesville. Byli to ředitelé farmaceutické firmy Merck, podniku sportovních oděvů Under Armour a počítačové firmy Intel. ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7255

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2017