Terorismus a islám, aneb co v Českém rozhlase nezaznělo

26. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Minulý týden jsem se spolu s Jiřím Pehe, Erikem Bestem a Romanem Jochem na stanici Český rozhlas Plus zúčastnil komentátorské debaty, kterou moderoval Tomáš Procházka. Hovořilo se o postbrexitovém směřování Velké Británie a souvislostech mezi terorismem a islámem. Ač převládl názor, že islámská víra není hnacím motorem teroristických útoků v Evropě, za nimiž stojí džihádisté či kvazi-džihádisté, v diskusi nezazněla některá zásadní fakta, jež mohou osvětlit nejedno nedorozumění.    

Nelze samozřejmě klást rovnítko mezi terorismus a islám. Kdybychom takto uvažovali, musela by existovat příčinná souvislost mezi katolictvím a teroristickými aktivitami IRA, jež si v rozmezí let 1969 až 2001 vyžádaly zhruba 2 tisíce lidských životů. Jelikož konflikt v Severním Irsku měl politické a nikoliv náboženské pozadí, nikdo po katolících nežádal, aby se veřejně zříkali zvěrstev irských republikánů jen proto, že vyznávali totéž náboženství. Taktéž v případě křesťanského kultu s názvem Armáda božího odporu (LRA) nikdo křesťany neúkoluje, aby se distancovali od masakrů tisíců ugandských civilistů, únosů a etnických čistek. Bylo by to totiž naprosto absurdní.  

Je nošením sov do Atén neustále připomínat, že většina obětí džihádistického teroru jsou obyčejní muslimové. Podíváme-li se na statistiky týkající se islamistického terorismu mimo islámský svět, zjistíme, že džihádisté zabíjeli nejvíce v Izraeli a ve Spojených státech. V prvním případě lze za násilnými činy útočníků a atentátníků hledat izraelskou vojenskou okupaci a územní anexi palestinských teritorií, zatímco v druhém případě existuje zjevná spojitost s americkými válečnými výboji, bezpilotními útoky či existencí vojenských základen v arabském světě.       

Třebaže západní svět nyní žije ve strachu z džihádismem inspirovaného terorismu, což je ze značné části dáno mediální exkluzivitou, jež je vyhrazena řádění bradatých islamistů, statistiky odhalují skutečnou realitu. Kupříkladu ve Velké Británii byla loni více než třetina osob zatčených v souvislosti s terorismem bílé barvy pleti. Počet zadržených ultrapravicových extrémistů se v roce 2016 oproti předchozímu roku zdvojnásobil, a to především po vraždě poslankyně za Labouristickou stranu Jo Coxové. Protiteroristický expert Mark Rowley nedávno prohlásil, že britské bezpečnostní složky za necelé uplynulé čtyři roky zmařily 13 potenciálních teroristických útoků na britské půdě. Ačkoli je terorismus inspirovaný Daešem stále neoddiskutovatelnou hrozbou, problémem jsou podle Rowleyho také zločinné aktivity ultrapravicových extrémistů.     

Zabrousíme-li na opačnou stranu Atlantiku, zjistíme, že i zde je na vzestupu ultrapravicový terorismus. To alespoň tvrdí společná studie The Investigative Fund at the Nation Institute a Center for Investigative Reporting, podle níž pravicoví extrémisté spáchali v letech 2008 až 2016 téměř dvojnásobný počet teroristických činů než džihádisté. Fixace Trumpovy administrativy na radikální islamismus je podle autorů studie iracionální. 

Přestože autor těchto řádků nechce podceňovat rizika vyplývající z džihádistického terorismu, na druhou stranu má za to, že mediální honba za tímto fenoménem vytváří značně pokřivený obraz a nadto přispívá k ostrakizaci obyčejných muslimů, kteří jsou hlavními obětmi islamistů. Pokud se nebudeme držet dostupných faktů a relevantních statistik, můžeme se jednoho dne v jejich nezáviděníhodné situaci ocitnout i my.         

 

  

0
Vytisknout
15295

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2017