Exšéf FBI: Rusko se vměšovalo do voleb a Trump na mě vyvíjel nátlak

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Bývalý ředitel FBI James Comey vystoupil před zpravodajským výborem Senátu. Slyšení se zaměřilo na nátlak prezidenta Donalda Trumpa, který Comeyho vyhodil - což šokovalo i insidery ve Washingtonu.


Comey ve čtvrtek vystoupil v Senátu a americká i mezinárodní média mu věnovala mimořádnou pozornost. Po veřejné části následovalo uzavřené slyšení věnované citlivým otázkám.

"Po mém soudu jsem byl vyhozen kvůli ruskému vyšetřování," sdělil zákonodárcům Comey během veřejné části vystoupení. "Byl jsem vyhozen, aby bylo nějakým způsobem změněno, nebo v rámci pokusu změnit, způsob vedení ruského vyšetřování," dodal.

Comey také prohlásil, že "není pochyb", že se ruská vláda snažila ovlivňovat volební kampaň v roce 2016 prostřednictvím hackingu, ale dodal, že nevěří, že to nějak zfalšovalo výsledky voleb.

Po přísaze Comey řekl, že se rozhodl dělat si poznámky po setkání s Trumpem kvůli několika faktorům, z nichž jedním bylo "znepokojení, že může lhát o charakteru našeho setkání".

Trump ani žádný představitel administrativy Comeyho nežádal, aby vyšetřování zastavil, ale na druhé straně bylo "velmi znepokojující", když mu Trump řekl "Doufám, že to můžete nechat být".

Comey obvinil administrativu, že se jej pokoušela pomluvit když tvrdila, že v FBI ztratil důvěru svých podřízených. "To byly lži, jasné a prosté," sdělil výboru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7010

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2017