Netanjahu a Trump spolu hovořili telefonicky uprostřed rostoucího skandálu ohledně Rusku prozrazených výzvědných informací

17. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanyahu spolu hovořili telefonicky uprostřed rostoucího skandálu ohledně skutečnosti, že Trump sdílel důvěrné informace údajně dodané Izraelem, s Ruskem. 

Tento skandál je nejnovějším dramatem, které postihlo Trumpovu návštěvu v Izraeli a na Blízkém východě, která se má konat příští týden, i když Netanjahuův mluvčí tvrdil, že spolu Trump a izraelský premiér hovořili jen o podrobnostech jeho cesty.



Mezitím nabídl ruský prezident Vladimír Putin záznam Trumpových rozhovorů s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem americkému Kongresu. Putin odmítl skandál ohledně sdílení výzvědných informací s Ruskem jako "schizofrenii". 

Američtí činitelé uvádějí, že Trump poskytl podrobnosti o teroristické hrozbě od Islámského státu prostřednictvím laptopů na palubě letadel Lavrovovi a ruskému velvyslanci v USA Sergeji Kisljakovi. 

Americká média informovala v úterý, že spojencem USA, odkud pocházejí tyto informace, je Izrael. Trump na Twitteru energicky obhajoval své právo sdílet tyto informace, poté, co mluvčí Bílého domu celou věc dementoval.

V lednu napsal izraelský list  Yedioth Ahronoth, že američtí výzvědní činitelé varovali izraelskou rozvědku, že je riskantní sdílet citlivý materiál, poskytnutý Izraelem Spojeným státům, protože nová vláda ho může prozradit. 

Izraelští politikové veřejně projevili touhu věc uzavřít, avšak za scénou a v izraelských médiích se ozývají hlasy, zda by měl Izrael usilovat o novou dohodu ohledně sdílení citlivých výzvědných informací.

V novinovém komentáři nazvaném "Nebezpečný amatérismus" píše izraelský odborník na výzvědné informace Yossi Melman, že Trump asi předal tajné informace "nikoliv ze zlé vůle, ale prostě proto, že nerozumí pravidlům výzvědné práce".

"Problémem nejsou ty konkrétní informace, ale ony nesmírně citlivé zdroje, které tyto informace získaly, některé z nichž vyžadovaly k svému vytvoření dlouhá léta investic," cituje Yediot jeden výzvědný zdroj."Rusové nejsou blbí, oni si uvědomí, odkud ty informaci přišly a buď oni, anebo jejich spojenci, a to jsou všechno nepřátelé Izraele, podniknou příslušná opatření."

Zdroj v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6762

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2017