Washington Post: Trump prozradil Rusům přísně tajné výzvědné informace

16. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump prozradil ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi a ruskému velvyslanci Sergeji Kisljakovi během své schůzky s nimi dne 10. května přísně tajné informace, uvádí deník Washington Post. Informace má od současných i minulých amerických činitelů, kteří varují, že tyto prozrazené informace vážně ohrozily klíčový zdroj informací o Islámském státu.

Informace, které Trump předal Rusům, poskytl Spojeným státům zahraniční partner prostřednictvím dohody o sdílení výzvědných informací, která se považuje za tak tajnou, že podrobnosti o ní nebyly sdíleny ani se spojenci a jsou přísně utajované i v americké vládě, konstatovali američtí činitelé.

 


Partner nedal Spojeným státům svolení ke sdílení tohoto materiálu s Ruskem a činitelé konstatují, že Trumpovo rozhodnutí ohrožuje spolupráci se spojencem, který má přístup k vnitřním strukturám Islámského státu.

Po zveřejnění těchto informací listem Washington Post vystoupili vysocí činitelé Trumpovy vlády, kteří se schůzky účastnili, a popřeli, že by k předání těchto důvěrných informací Rusům došlo.

Avšak tato dementi jsou jen taktikou odvádění pozornosti. Trump měl sdílet informace o nebezpečí laptopů v letadlech, které potenciálně ohrozily výzvědný zdroj uvnitř Islámského státu a které Spojeným státům poskytl spojenec, který nedal svolení k tomu, aby byly tyto informace předány Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
7177

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2017