Reportéři bez hranic: Svoboda projevu je ohrožena jako nikdy předtím

26. 4. 2017

čas čtení 3 minuty
Andrej Babiš "žádná média nevlastní a žádná neovlivňuje".

Reporters Without Borders warns of tipping point for press freedom in era of 'strongmen and propaganda' https://t.co/PJNfcBKUC2 pic.twitter.com/oSCptA6p8j

— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 26, 2017

"V nové postpravdivé éře fake news", autoritářských vládců a propagandy je dnes tisková svoboda ohrožena více než kdy předtím, varují ve své zprávě Reportéři bez hranic.

Útoky na média se staly běžnými a autoritářští vládci jsou na vzestupu. Dospěli jsme do věku postpravdy, propagandy a potlačování svobod - zejména v demokraciích," konstatuje zpráva.

"Svoboda projevu nebyla dosud nikdy takto ohrožena."


Nejvražednější zemí pro novináře je Sýrie, kde trvá občanská válka už šest let. Největšími věznicemi pro novináře je Erdoganovo Turecko, které po neúspěšném puči uvěznilo 81 novinářů, a Egypt Abdela Fattaha el-Sisiho.

K omezování svobody projevu dochází i v některých demokraciích. Je to důsledkem "posedlosti sledováním a porušováním práva na utajování novinářských zdrojů". K těmto zemím patří Spojené státy a Velká Británie, které se na žebříčku svobody slova propadly o dvě místa na 43. a na 40. místo.

Zpráva také varuje před "vysoce toxickými" útoky na média od prezidentské předvolební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa a britského referenda o brexitu. Tyto útoky "posunuly svět do nové éry postpravdivosti, dezinformací a fake news".

Česká republika je na 23. místě. Od roku 2016 poklesla o dvě místa. "V roce 2016 bylo schváleno několik zákonů s cílem posílit tresty za pomluvu, zejména pokud jde o prezidenta. Koncentrace mediálního vlastnictví v ČR dosáhla kritické hranice. Od roku 2008 používají svého bohatství oligarchové, kteří skupují tisk ve snaze konsolidovat svůj vliv. Jedním z nich je Andrej Babiš, jak náměstek premiéra, tak ministr financí a zároveň vlastních dvou nejvlivnějších českých deníků. V roce 2016 byl přijat nový zákon, jehož cílem je bojovat proti střetu zájmů a bránit ministrům, aby vlastnili sdělovací prostředky. Říká se mu "protibabišovský zákon", konstatují reportéři bez hranic ZDE  


Andrej Babiš na to reagoval takto:



Rusko Vladimíra Putina se nachází sedm míst před Tureckem, na 148. místě. Je v poslední pětině žebříčku. Svoboda tisku je "vážně ohrožena" v 72 zemích, včetně Ruska, Indie a ČÍny, konstatuje zpráva.

Nejsvobodnější sdělovací prostředky jsou v Norsku.

Severní Korea je na nejnižším místě žebříčku. Převzala nejnižší místo od Eritreje.

0
Vytisknout
9296

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017