Ultrapravice si našla nový terč nenávisti: George Sorose

16. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Nikdy bychom neměli považovat za nudnou povinnost trvat na pravdě. Jenže soustředit se na fakta znamená přijmout do určité míry hru extremistů. Musíte tak přijmout, že jejich argumenty stojí za to vyvracet. Tím do určité míry přiznáte, že respektujete jejich názor. Avšak když čelíte nebezpečným lidem, nestačí se soustředit jen na fakta. Je nutno se soustředit i na ty nebezpečné lidi, a odhalit nejen to, co říkají, ale proč to říkají.

Jak politika propadá ultrapravici, vrásčitá tvář starého maďarského žida se stala hlavním terčem nenávisti pro nové nacionalisty po celém světě, píše Nick Cohen. Podle Donalda Trumpa financuje Soros "antitrumpovské agitátory". Republikánští senátoři se nyní snaží přesvědčit Trumpovu vládu, aby omezila podporu pro Sorosovu kampaň na podporu demokracie a lidských práv ve východní Evropě. Sorosova Nadace pro otevřenou společnost nemá problémy dokázat, že jejich Putinem ovlivněná propaganda je přeplněná věcnými chybami. Bývalý makedonský premiér Nikola Gruevski požaduje "desorosizaci" společnosti, ve snaze zabránit opozici, aby se dostala k moci.

V Maďarsku ohrožuje iliberální demokracie Viktora Orbán tamější Sorosem financovanou Středoevropskou univerzitu. Její rektor, bývalý šéf kanadské liberální strany a bývalý komentátor britského týdeníku Observer Michael Ignatieff je zmaten. Vedu univerzitu, ne opoziční politickou stranu, říká.

Je důležité pochopit, co se děje. Když bojujete proti odporným hnutím, je otázka, zda byste se měli zaměřit na člověka nebo na fakta. Zaměřit se na fakta je ta správná věc. Nikdy bychom neměli považovat za nudnou povinnost trvat na pravdě. Proto je nutno podrobně demenotvat veškeré konspirační teorie.

Jenže soustředit se na fakta znamená přijmout do určité míry hru extremistů. Musíte tak přijmout, že jejich argumenty stojí za to vyvracet. Tím do určité míry přiznáte, že respektujete jejich názor. Avšak když čelíte nebezpečným lidem, nestačí se soustředit jen na fakta. Je nutno se soustředit i na ty nebezpečné lidi, a odhalit nejen to, co říkají, ale proč to říkají.

Soros je terčem tak intenzivní nenávisti, jaká jde daleko za normální stranickopolitické antipatie. To, že připisují satanský vliv muži, který uprchl před holocaustem jako dítě a po pádu Berlínské zdi se rozhodl použít svého bohatství na boj proti xenofobii navracející se do Evropy, není normální. Je to jednou z nejpozoruhodnějších krizí konzervatismu, který ohrožuje svobodné společnosti po celém takzvaném "západě".

Většina Sorosovy charitativní činnosti se věnuje podpoře hodnot, o nichž konzervativci kdysi tvrdili, že je podporují: otevřenost, svobodné volby, svobodu projevu a svobodná média. Namísto aby tyto hodnoty podporovala, hlavní frakce dnešní pravice přešla k nacionalismu, který považuje opozici za zradu. Naslouchejte antisemitské ozvěně z nacistické a z komunistické éry při zostuzování George Sorose. Je tak hlasitá, až ohlušuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9434

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017