Nejmémě 35 lidí bylo usmrceno chemickým útokem v syrské provincii Idlib

4. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Nejméně 35 osob zemřelo v důsledku zjevného chemického útoku ve vzbouřeneckém městě v severozápadní Sýrii.

Lékařské zdroje v městě Khan Sheikhun uvádějí, že lidé omdlévali, zvraceli a dělala se jim pěna u úst. Osoby, které zemřely, usmrtil plyn.

Informaci přinesla Syrská observatoř pro lidská práva se sídlem ve Velké Británii. Uvedla, že nebyla schopna určit, jaká chemická látka byla použita při útoku. Nebylo také jasné, zda letecký úder provedla syrská nebo ruská letadla. Oběti byli především civilisté a mezi nimi bylo nejméně devět dětí.

Na fotografiích, které zveřejnili aktivisté, jsou členové dobrovolnických Bílých helem, kteří umývají zraněné osoby vodou z hadic. Na fotografiích jsou i muži s pěnou u úst.

Provincii Idlib ovládá velkou většinou vzbouřenecká aliance, jejíž součástí je i fronta Fateh al-Sham, bývalá spolupracovnice al Kajdy.

Provincii pravidelně bombardují Asadova i ruská letadla a byla bombardována i Američany vedenou koalicí, která bojuje proti Islámskému státu

Syrská vláda oficiálně podepsala konvenci o zákazu chemických zbraní, avšak přicházejí opakované zprávy o tom, že Asadův režim používá chemických zbraní v útocích proti vzbouřencům.

K úternímu útoku došlo jen několik dní poté, co byly jednotky loajální vůči prezidentu Asadovi obviněny z používání chemických zbraní v sousední provincii Hama. Ve čtvrtek po náletech v této provincii utrpělo asi 50 lidí problémy s dýcháním, britská Observatoř však nebyla schopna potvrdit, co vyvolalo tyto příznaky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5855

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2017