Moji rodiče byli z Československa přijati jako uprchlíci. To byla ovšem Amerika roku 1968, ne dnes

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Martina Navrátilová upozorňuje na článek komentátorky Washington Postu Petuly Dvořákové:

Bylo to uprostřed studené války a moji rodiče - mamince bylo 21 a otci 23 - strávili celý svůj život za železnou oponou v komunistické zemi. A rok 1968 byl pro Američany nejkrvavějším rokem války s komunismem. Toho roku zahynulo ve Vietnamu 17 000 Američanů.

A tady prošli moji rodiče branou letiště, uprostřed toho všeho, v nejlepších šatech, jaké vlastnili, dva lidé s dokumenty, které dokazovaly, že přicházejí z komunismu. Nebyli zadrženi, nebyli vyslýcháni.

Moji rodiče se o tomto víkendu dívali s hrůzou, jak uprchlíci, s ničím jiným než s kufry a sny - stejně jako oni tehdy - se setkávali s úplně jiným zacházením na amerických letištích.

Moje maminka si s hrůzou představovala, co by se bývalo stalo, kdyby tehdy prezident Lyndon B. Johnson podepsal exekutivní příkaz zakazující vstup do USA všem lidem z komunistických zemí.

Tento týden jsme se stali zemí, která uvěznila pětiletého chlapce z města Bethesda na Dullesově letišti a držela ho po dlouhé hodiny bez kontaktu s maminkou, aby zajistila, že pětiletý chlapec není teroristickou hrozbou.

0
Vytisknout
5471

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2017