Výsměch lidskosti

24. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Publikujeme výzvu autora, jehož jméno je redakci Britských listů známo, ale neuvádíme ho, protože existují důvodné obavy, že by po jeho zveřejnění došlo k autorově existenčnímu zničení.

V České republice se úspěšně etabloval politický aktivismus prostupující napříč celou společností, vědu i umění nevyjímaje. Jedná se o aktivismus primitivní, jehož cílem není respekt a úcta k člověku, ale jeho selektivní ponížení a dehonestace. Aktivismus, jenž slova o pravdě a lásce nepoužívá v jejich původním smyslu, jako univerzální hodnoty, ale naopak jako bič na své názorové odpůrce a jako formu politického boje.

Institucializované umění v podobě Czech press foto, které sebe deklaruje jako prestižní fotografickou soutěž, podle svých slov změnilo vedení, svou vizuální tvář a snaží se podpořit v tvorbě současné mladé talenty. Dále Czech press foto prohlašuje, že kromě dramatických aktualit chce ukazovat, že svět umí být také zábavný a krásný.

Výsledkem je vítězný snímek v kategorii Lidé, o kterých se mluví, který ukazuje Miloslava Ransdorfa po extremním fyzickém a psychickém vyčerpání, nedlouho před jeho smrtí. Jedná se prozatím o nejodpornější formu politického boje, jakou lze v malém českém rybníku pozorovat. Už dávno jsme si zvykli u skupiny aktivistů, které lze definovat jako spolek na ochranu odkazu Václava Havla, že se neštítí použití jakýchkoliv prostředků k vlastnímu sebezviditelnění. Sprostota, kterou předvádí v souboji s Pražským hradem, který jí zdárně sekunduje, naplňuje pověstný pohár trpělivosti většiny české společnosti, která ještě považuje elementární slušnost za ctnost.

Nutí pozůstalé po respektovaném českém politikovi, aby se museli dočíst slova jednoho z porotců "uznávané" soutěže, Eda Kashiho jako "Fotografii, na kterou nemůžu zapomenout, je fotografie českého politika Miroslava (sic) Ransdorfa, který vypadá jako bezdomovec s tváří klauna. Je to moment ztělesňující člověka, který byl zostuzen. Je to tvář člověka, jehož život skončil."

Jedná se pro mne osobně o překročení horizontu smrti, jenž by měla být pro každého člověka momentem, kdy na chvíli zapomene na své předsudky. Momentem, kdy lidé, kteří měli výhrady k osobě Miloslava Ransdorfa, nebo jej přímo nenáviděli, prostě a jednoduše mlčí.

Organizátoři soutěže jdou dál a komentují fotografii s tím, že Miloslav Ransdorf byl ve Švýcarsku zadržen kvůli neoprávněnému pokusu o výběr 350 milionů eur. Dokud vyšetřování celé kauzy neskočí, jedná se o neprokázané prohlášení, které doufám jeho rodina využije k obžalobě.

Pokud se nechceme dožít doby, kdy budeme doslova tancovat na hrobech svých oponentů, prosím všechny lidi skutečné dobré vůle bez ohledu na politickou, rasovou nebo náboženskou příslušnost, aby vyjádřili svůj nesouhlas se soutěží tím, že přijdou na onu výstavu dát k "vítězné" fotografii pana Ransdorfa rudý karafiát.

"Výstava" CZECH PRESS PHOTO 2016 proběhne od 22. 11. 2016 do 31. 1. 2017 na Staroměstské radnici v Praze. Výstava poté bude putovat po ČR a v péči Ministerstva zahraničí ČR po světě.

Přeložme společně tento text do dalších jazyků, aby se svět dozvěděl, jakým způsobem organizátoři soutěže bojují za liská prává šířením lží a polopravd, kdy na jedné straně ukazují hrůzné násilí válek, přitom se neštítí ocenit fotografii politika, který za nedlouho zemře z prozatím nevyjasněných důvodů.

0
Vytisknout
13258

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016