Rusko "podporuje oddělení Kalifornie od USA"

23. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Luis Martinelli, který žil a pracoval v Rusku více jak dvanáct let a často je ruskými médii označován za "hlavního separatistu celé Ameriky" tvrdí, že úzce spolupracuje s ruským antiglobalistickým hnutím, aby propagoval odtržení Kalifornie od Spojených států.


"Kalifornie se chce oddělit od USA," sdělil Martinelli portálu Reaľnoje vremja, "protože nechceme, aby dalších 49 států rozhodlo o naší budoucnosti". Jeho hnutí odstartovalo před dvěma lety - lidé si tehdy mysleli, že "jsme šílení" - ale získalo více příznivců po zvolení Donalda Trumpa, tvrdí jeho lídr.

Jeho spojenci teď sbírají 700 000 podpisů na petici, která vyzývá k referendu v roce 2017. Mělo by rozhodnout o odtržení a Martinelli je přesvědčen, že většina Kaliforňanů bude hlasovat pro - ačkoliv dodal, že konkrétní forma odtržení zůstává nejasná.

"Kalifornie má svou vlastní kulturu, historii a ideologii," pokračoval Martinelli. "Máme svůj vlastní pohled na otázky míru a tak dále. Jsme jiní lidé. Jsme již jiný národ. Náš guvernér řekl, že Kalifornie je jiný národ uvnitř USA."

Podle Martinelliho si většina Američanů myslí, že USA jsou nejlepší zemí na světě, ale to není pravda. Vede podle něj jen ve dvou oblastech: Má největší armádu a nejvíc uvězněných.

Ani Trump, ani Clintonová by neměli být prezidentem, protože nejsou "z Kalifornie".

Hnutí za kalifornskou nezávislost má místní lidi, kteří jej podporují - a v Rusku "máme partnery", kteří je podporují.

"My v Kalifornii chápeme, že svět je multipolární a že nebude vždy pod kontrolou USA. A Antiglobalistické hnutí Ruska sdílí naše názory." Toto hnutí se těší podpoře ruské vlády, ale Martinelli tvrdí, že je "ve spojení" s ruskými úřady a "nemluvíme s Kremlem o tom, co děláme".

Na dotaz, zda chce získat ruské občanství, Martinelli odpověděl, že jeho plány zahrnují občanství "kalifornské republiky" a nechce být občanem USA.

Martinelli je předsedou hnutí Yes, California a lídrem prosazujícím kalifornskou nezávislost. Je znám změnami svých názorů. V roce 2004 podporoval kandidaturu Johna Edwardse, ale nyní patří k Republikánům, oponoval sňatkům osob stejného pohlaví, ale nyní je podporuje.

V roce 2009 se přestěhoval do Petrohradu a pracoval tam na univerzitě. V roce 2014, po návratu, začal agitovat za odtržení. Má několik bohatých příznivců ze Silicon Valley a 13 000 sledujících na Twitteru a Facebooku. Jeho manželka je Ruska.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8124

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016