Nasadili syrští povstalci v bojích o Aleppo chemické zbraně?

1. 11. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Vládní syrská agentura SANA obvinila v neděli povstalce usilující o prolomení blokády Aleppa, že použili chemické zbraně proti obyvatelům západní části města kontrolované prorežimními silami ZDE.


Situace v Aleppu a Sýrii vůbec je nyní mimořádně nepřehledná, ještě nepřehlednější než za obvyklých okolností. Poté co ruská špionážní loď Jantar v první polovině října operovala kolem vedení podmořských optických datových kabelů u syrského pobřeží ZDE došlo k masívním výpadkům internetových služeb v Sýrii ZDE. Omezení dosud trvají a projevila se také v oblasti chybějícího nezávislého zpravodajství z míst bojů.

Nicméně to co je dosud známo nikterak nedokazuje, že by povstalci útočící na Aleppo skutečně chemické zbraně nasadili. Tvrdí to výhradně režimní a prorežimní zdroje ZDE ZDE, bez přesvědčivého dokumentárního materiálu, přičemž jde o tu stranu konfliktu, která podle nezávislého vyšetřování OSN sama opakovaně chemické zbraně používá ZDE.

Povstalci tvrdí, že režim, který je v úzkých a morálka jeho jednotek v Aleppu se hroutí, nasadil chlórové bomby, což dělá dosti často, z vrtulníků proti západnímu Aleppu, aby pak mohl protivníka obvinit z válečných zločinů.

V danou chvíli nelze s jistotou rozhodnout, která z obou verzí je pravdivá.

Během včerejška přišla opět zpráva o chemickém útoku na východní, povstalci obsazenou část města, doprovázená několika fotografiemi ošetřovaných obětí ZDE.

Dokud budou výpadky internetového připojení v Sýrii trvat a "ven" se dostanou pouze twitterové zprávy přenášené mobilním připojením přes Turecko, Asadův režim má v propagandistické válce proti povstalcům značnou výhodu, protože jeho tvrzení nelze snadno konfrontovat s obrovským množstvím nezávisle získaného dokumentárního materiálu, jak jsme dosud byli zvyklí.

0
Vytisknout
7745

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2016