Hladomor a zabíjení v Jemenu

12. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Jemen je už dlouho zapomenutou válkou. Neměl by to ale být ignorovaný hladomor. Tyhle záběry jsou děsivé. Ale je nutno je vidět. Pětíměsíční Atan nemůže dýchat. Hlad způsobil, že je maličký a nemocný. Jeho zděšení rodiče ho přivezli do nemocnice. Jeho matka také trpí podvýživou. Nemůže ho kojit. Tak mu dala kozí mléko. Dostal gastroenteritis.

"Máte sami možnost jíst? Máte doma pro sebe dost jídla?"

Muž: "Mouku. Mouku a rýži."

"Každý den jen mouku? Žádné ovoce, žádnou zeleninu, žádné maso?"

"Ne, nemáme nic."

"To bylo opravdu děsivé. Je vidět v tvářích lékařů a zdravotních sester, že Atan je na tom velmi špatně a že zřejmě zemře."

Imtiaz je jedním z 1,5 milionů dětí, které v Jemenu trpí podvýživou, protože jeho země trpí už druhý rok občanskou válkou.

90 procent potravin se do Jemenu dováží. Ale tento přístav vyřadily saúdské letecké údery z provozu. Saúdská Arábie podporuje prezident Hadiho proti vzbouřencům Husiů, kteří loni okupovali hlavní město Sanaa. Saúdská Arábie je obviňována, že porušuje humanitární zákony. A používají k tomu britských a amerických zbraní.

2,8 milionu lidí bylo leteckými údery vyhnáno z domovů. Končí v takovýchto uprchlických táborech a stoprocentně závisejí na humanitární pomoci. V jednom stanu leží podvyživené dítě Raba. Je zapotřebí, aby ji odvezli do nemocnice, ale rodiče si to nemohou dovolit.

V jiném stanu se Sadiq snaží sehnat jídlo pro svou rodinu. Dostávají jen jeden pytel mouky jednou za dva měsíce.

V táboře je hřbitov. Je tam pohřbeno mnoho dětí.

V hlavním městě Sanaa mezitím došlo k tragické události. Atan, chlapeček, s nímž jsme se seznámili začátkem týdne, a o němž se zdálo, že se začíná uzdravovat, zemřel.

0
Vytisknout
7953

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016