Stará britská televizní satira náhle znovu aktuální

7. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V této scénce ze satirického pořadu televize BBC "Not the Nine O´Clock News" z roku 1979 vystupuje Rowan Atkinson jako mladý konzervativní aktivista na sjezdu Konzervativní strany:

Pane předsedo, dámy, straničtí spolupracovníci!

Jednám energicky, ale jsem také konzervativec. A konzervativci jsou znovu U MOCI!! To je nádherné slovo. Je tu nová iniciativa a především nový styl. A hlavně nám jde o dvě zásadní věci.

Zaprvé, imigrace. Je pravda, že lidé v této věci naší straně příliš nerozumějí. My si vůbec nemyslíme, že jsou imigranti zvířata, proboha. Já sám znám spoustu imigrantů osobně. Jsou to naprosto milí lidé. Samozřejmě, jsou to černoši, což je škoda. Někteří dokáží vykonávat některou práci téměř tak dobře jako běloši. Mnozí z nich jsou například Indové a Pákistánci. Já mám rád karí. Ale teď, když už máme ten recept, je opravdu zapotřebí, aby v této zemi dál zůstávali? Konzervativci těmto problémům rozumějí. Stejně tak, jako rozumíme problému mladých zločinců, což je další velmi emotivní problém. Tato strana zastává názor, že jsme dosud byli příliš měkcí na tyto - svině. Pan ministr vnitra Whitelaw hovořil o metodě ostrých krátkých šoků a jeho zavádění elektrického křesla na 24 000 voltů do vazebních středisek ministerstva vnitra začne příští týden - samozřejmě, na čistě experimentální bázi. Pak, samozřejmě budeme více než připraveni vrátit se k starým liberálním, rozplizlým, socialistickým, negry milujícím, rudým způsobům nedávné minulosti.

Je to možná tvrdá cesta, to víme. Ale nezapomínejte: Je lehčí pro bohatého člověka, aby prošel uchem jehly než pro velblouda - - než je to pro velblouda.

0
Vytisknout
6838

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2016