PŘEČETLI JSME:

Honzejkovo poučení z krajských voleb

9. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přehledně shrnul Petr Honzejk na serveru Ihned poučení z krajských voleb. Myslím, že se tomu shrnutí dá máloco vytknout, i když se leccos dá dodat:

1. Ve volbách vyhrál Babiš (Boris Cvek argumentuje, že proto, že jeho seskupení Ano stále u voličů funguje jako "bič na tradiční strany"), avšak nikoliv příliš výrazně, takže sestavování koalic v krajích může být pro něho obtížné. Pokud ANO funguje jako "bič na tradiční strany", ty se proti němu spiknou a utvoří krajské koalice bez něho, pokud to bude možné. Strany nebudou interpretovat jeho vítězství jako varování, že by se měly změnit.

2. Sociální demokracie ztratila podstatné množství podpory. Samozřejmě, v předchozích volbách byla opozicí proti šílené "pravicové" vládě, kdežto nyní je u moci, takže určitý propad se dal čekat. Petr Honzejk však upozorňuje i na to, že Bohuslav Sobotka nezvládl skutečnost, že ČSSD jsou vlastně dvě strany, prozápadní sobotkovská a provýchodní haškovská a foldynovská. Jak ale je známo třeba ze slovenských voleb, flirtování s extremismem nezabírá, protože extremističtí voliči raději půjdou rovnou ke kováři než ku kováříčkovi. "Ty, kteří tendují k autoritářství východního typu nezískává, protože nabídka jiných formací (KSČM, Okamura) je v tomto směru explicitnější," píše Honzejk. Může ČSSD opustit své mafiánské tendence, aniž by se úplně rozpadla?

3. Zajímavý je mírný úspěch ODS, její desetiprocentní výsledek ukazuje, že v ČR zřejmě vždycky bude tvrdé jádro "pravice". Proč ale téměř totální propad Kalouskovy TOP 09? Že by voliči reagovali pozitivně na protiimigrantskou rétoriku ODS? Mafiánské struktury ODS nevadí? Protože už ODS není u moci?

4. Starostové zaznamenali úspěch výjimečně jen tam, kde měli silnou osobnost. To se mimochodem podařilo i Zeleným, jen jedinkrát, v Novém Jičíně. Boris Cvek píše: "Nový Jičín: Orel Petr (Strana zelených) 32,63%... druhý za ním kandidát ANO s 19,52%. Sním, či bdím? Takový úžasný úspěch zelených na severomoravském "venkově"? Kdo je pan Orel? Neměl by být šéfem Strany zelených? Jak se mu podařil tento výsledek?" - Propadnou Starostové v sněmovních volbách pod hranici pět procent?

5. KDU vítězí jedině tam, kde lidé chodí do kostela.

6. Komunisté propadli. Jejich voliči volí Babiše, který jim slibuje iliberální demokracii, totiž prosperitu "bez demokratických serepetiček".

7. Přestože mnohé strany šly do voleb s protiuprchlickou tematikou ("zajistíme bezpečnost"), antiislámci propadli. Mírně znepokojující je pětiprocentní úspěch okamurovců, ale podpora extremistických stran zůstala na pětiprocentním minimu možná také proto, že i všechny ostatní strany přijaly protiuprchlickou antilidskoprávní rétoriku, takže "v ČR je vlastně extremista úplně každý". - Povzbudivé je, že zcela propadli Konvička, ale i senátor Valenta z Parlamentních listů.

8. Lidé jsou znepokojeni nespravedlností a nefunkčností českých soudů a hlasovali tak na Liberecku.

9. Nízká volební účast signalizuje únavu z demokracie. V každých následujících volbách se jich účastní stále menší procento lidí a nyní poklesla volební účast na pouhých 34 procent. Dvěma třetinám národa jsou volby naprosto jedno. Je to proto, že se lidi mají dobře a myslí si, že politikové jsou irelevantní, anebo se mají špatně a dospěli k názoru, že volbami nemohou nic změnit?

0
Vytisknout
9743

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2016