Analytik z BBC se vysmál maďarskému ministru zahraničí kvůli jeho lžím o "no-go zónách" v Evropě

23. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Pro nadcházející absurdní protiuprchlické referendum v Maďarsku vydala maďarská vláda lživou brožuru, v níž tvrdí maďarským občanům, že prý v Evropě existují "no-go" zóny přistěhovalců. Je to sprostá lež. Nic takového neexistuje.

Ostře v té věci zaútočil v pořadu televize BBC Newsnight na maďarského ministra zahraničí Petera Szijjarteho známý britský novinář a analytik Evan Davis:

(...)

Evan Davies: Poslední otázku. Vy jste vydali pro svou kampaň pro referendum brožuru, leták, v němž tvrdíte maďarským občanům, které chcete přesvědčit, aby se postavili proti migraci, že v Evropě existuje "několik stovek no-go zón", kde převzali veškerou vládu jen migranti a normální lidé se tam nemohou dostat. V Británii jsou prý takových no-go zón podle vás desítky. Vy tomu tvrzení věříte?

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjartó: No, vlastně, my jsme založili tyto informace na otevřených zprávách, na oficiálních zprávách od policií v jednotlivých zemích. Ze zpravodajství a z oficiálních policejních zpráv. V Evropě existují no-go zóny a my je nechceme mít v Maďarsku.

Evan Davies: Vy si opravdu myslíte, že v Evropě existují no-go zóny migrantů? A že v Británii jsou jich desítky? Protože jste je tam označili. Peterborough, Londýn, Southampton. Ale vy jste navštívil Británii, ne? Vy jste byl v Londýně, ne?

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjartó: Ano, samozřejmě, mně se v Londýně velmi líbí. Žádný problém.

Evan Davies: A to vy pořád ještě věříte, že v Londýně existují no-go zóny, kam nemůžete vkročit, protože tam vládnou migranti?

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjartó: Ano, to je něco, co jsme založili na oficiálních zprávách.

Evan Davies: Ale vždyť to je absurdní!! Vy nemáte oči? Používejte své vlastní oči! Vždyť je to naprostá blbost!

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjartó: Samozřejmě, že umím používat vlastní oči.

Evan Davies: Ale, ale - - mluvili jste o tom s kýmkoliv v britské vládě? Než jste toto publikovali o Spojeném království?? Je to pomluva Spojeného království, mimochodem, lživá pomluva Spojeného království. Mluvili jste s britskou vládou, nebo alespoň se svým vlastním velvyslancem v Británii? Než jste to vydali?

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjartó: Ano, samozřejmě, s naším velvyslanectvím v Londýně jsme hovořili. A studovali jsme velmi pečlivě oficiální zprávy. A abych byl upřímný, poté, co jsme to vydali, váš velvyslanec v Budapešti za námi přišel, na moje ministerstvo, a tvrdil to, co říkáte vy.

Evan Davies: Tak to skončeme. Maďarsko v podstatě štve celou řadu jiných členských zemí. Lucembursko požaduje, abyste byli vyloučeni z Evropské unie. (...)

0
Vytisknout
7735

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2016