Roste podíl migrantů, kteří do EU přijíždějí skrytě

Skryté selhání evropské migrační politiky

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Je pohodlné myslet si, že evropská migrační a uprchlická krize je z větší části za námi, že zoufalá dohoda s Tureckem má zamýšlený účinek - obrazy desítek lodí vykládajících uprchlíky na řeckém pobřeží a lidí šlapajících Balkánem z televizních obrazovek vesměs zmizely, napsala Kristy Siegfried.


Jistě, lodě dosud připlouvají do Itálie, ale celkový počet příchozích v roce 2016 značně klesl - letos přijelo 300 000 lidí, zatímco vloni 1,1 milionu.

Jenže cestování po moři je jen část problému, ta nejviditelnější. Nová zpráva organizace Overseas Development Institute vrhá světlo na méně nápadné kanály, jimiž žadatelé o azyl přicházejí do Evropy. A zpráva také ukazuje, že miliardy, které evropské vlády utrácejí na ploty a dohody se třetími zeměmi mají jen malý vliv.

Autoři zjišťují velké nesrovnalosti mezi oficiálními údaji o počtu příchozích z Itálie a Řecka a počtem žádostí o azyl v cílových zemích. V roce 2015 UNHCR a Mezinárodní organizace pro migraci registrovaly asi 1,1 milionu nově příchozích, ale přesto bylo podáno 1,7 milionu žádostí o azyl. To naznačuje, že 600 000 osob přišlo do Evropy tajně.

V roce 2016 nesrovnalosti mezi registrovanými příchozími a žádostmi o azyl výrazně vzrostly. Na základě současných údajů autoři zprávy předpovídají, že koncem roku bude podáno 890 000 žádostí, ačkoliv registrováno bude jen 330 000 příchozích.

Takže zatímco vloni tajně přišlo do Evropy 38 % žadatelů, v roce 2016 jejich podíl dosáhne asi 63 %.

Ve skutečnosti loňský rok představoval anomálii. Záznamy ukazují, že nejméně po sedm let většina žadatelů o azyl přicházela do Evropy tajně. Typicky jde o cestování skrytě ve vozidlech, přílet do EU s falešnými dokumenty nebo příjezd s platným vízem a následnou žádost o azyl.

Takové způsoby přijdou draho a analýza ukazuje, že jich využívá větší podíl žadatelů z vyšší střední třídy než u jiných metod migrace. Méně než třetina takových žadatelů vloni přišla z Blízkého východu a z nich jen 33 % ze Sýrie. Přitom miliony eur vynaložené na výstavbu pohraničních plotů takové metody migrace nijak neomezují.

Selhání evropské krátkodobé reakce na migraci zdůraznilo potřebu promyšlené vícestranné politiky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9498

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2016