Klídek

4. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


Česká média už začínají řičet o prohře Merkelové ve volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku. V narychlo sesmoleném textu plném překlepů vyhýkávají Babišovi služebníčci to, co by si jejich šéfík přál. Asi tam na severu zatím nemá odbyt pro koblihy a gumové rohlíky...

Meklenbursko Přední Pomořansko znají Češi ze zájezdů ROH k Baltickému moři. Je to krásná, řídce osídlená krajina borových lesů a jezer a nejvíc lidí bydlí na pobřeží moře, což byla severní část nezapomenutelné Německé demokratické republiky. Pozůstatek někdejšího západního Pruska, které se zmenšilo na polovinu po válce posunutím hranic Polska na západ.

Snad i proto se tam daří Alternativě pro Německo (AfD), jejímž programem není zdaleka jen antiislamismus. Ten zrovna teď frčí.

Z 1,6 milionu potenciálních voličů přišlo k volbám překvapivých 60 procent, ale to je pořád jen asi tak milion, z toho tedy 200 tisíc pro AfD.

Demokratické strany pohodlně sestaví vládu. Kdo se v tom chce babrat a vyvolávat strach jako AfD a Mladá Fronta, ať se namáhá dál. Doufejme, že tohleto v České republice nezabere...

Zdroj:ZDE

0
Vytisknout
8831

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2016