Sport skončil. Jen nejhorší cynik a pokrytec dokáže sledovat Olympijské hry v Riu

6. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Nejtužší sportovní utkání mého života probíhá mezi Mezinárodním olympijským výborem a organizací FIFA, píše Marina Hyde. Když jsem před rokem viděla šéfy organizace FIFA, jak je zatýká ve Švýcarsku policie, domnívala jsem se, že se tomu Mezinárodní olympijský výbor nemůže vyrovnat. Utratili 29 milionů dolarů na úvěrových kartách, vydali komický sebepochvalný film, a pak následovala zpomalená exploze Seppa Blattera. Mezinárodní olympijský výbor, navzdory sérii jeho barokních skandálů a jeho zlovolnosti, přece nemůže být takto strašný.

Omlouvám se, píše autorka, může. Nikdo nemůže nenávidět sport tolik jako Mezinárodní olympijský výbor. Ani Světový protidopingový úřad (WADA), jehož prezident Craig Reedie ujistil ruského ministra sportu, že "WADA nemá v úmyslu narušit náš vztah". Takže odhalení minulých týdnů o státním ruském dopovacím programu (jaký mají i jiné státy) nepřišlo jako šok.

Že Mezinárodní olympijský výbor chce, aby sportovci podváděli, je ve světle toho, jak se postavil k ruské situaci, naprosto a tragicky jasné.

Tento týden bývalý hlavní vyšetřovatel v organizaci WADA svědčil o tom, jak jeho úsilí vyšetřovat ruský dopingový program bylo systematicky ochromováno - často samotnou organizací WADA, a dodal: "Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru se rovná historicky šokujícímu ututlání dopingu. Je to signál, jak bude Výbor zjevně reagovat na korupci i v budoucnosti."

Tento katastrofální okamžik není samozřejmě pouze omezen na Rusko. I když je nutno říci, že Rusko je zřejmě jedinou zemí, kde náhlá smrt prvního šéfa ruského protidopingového úřadu a byla o čtrnáct dní později následovaná smrtí jeho nástupce.

Nikdy jindy nevyhlížela socha Krista Vykupitele v Riu sarkastičtěji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13294

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2016