Levicoví euroskeptici mohou rozhodnout o Brexitu

13. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


V Evropě se obvykle předpokládá, že členové britské Labour Party jsou přirozenými eurofily, zatímco konzervativci mají spíše sklon ke skepsi ohledně zásluh evropské integrace. Od vedení labouristů se normálně neočekává, že označí osmadvacítku za "úžernickou Evropu, která mění své menší státy v kolonie dluhové peonáže", jak vloni napsal Jeremy Corbyn. Ale když veteránský euroskeptik zvítězil v souboji o předsednictví, mnozí začali pochybovat, kam se strana postaví ve věci referenda o členství v EU.


Corbynovská odrůda levicového euroskepticismu je sotva v Británii nějakou anomálií. "Vždy existovala významná část britské levice, která oponovala EU," říká levicová novinářka Ellie Mae O’Hagan. "Je to významná menšina, která věří, že EU ztělesňuje neoliberální ekonomiku, má příliš blízko k finančnímu průmyslu a je hluboce nedemokratická." Když Británie naposledy hlasovala v referendu o členství v EU, v roce 1975, kampaň za vystoupení vedli prominentní labourističtí ministři, včetně Corbynova mentora Tonyho Benna.

Ale stará britská euroskeptická levice nepředpokládala, že se její země posune ještě více doprava - tolik, že většina levičáků a odborářů se naučila oceňovat Brusel coby hráz bránící práva zaměstnanců, environmentální standardy a další klíčová ustanovení progresívní agendy, ačkoliv mají za to, že národním vládám brání v socialistické politice. Od té doby průzkumy ukazují, že solidní dvoutřetinová většina příznivců Labour se považuje za eurofily.

To však bylo vážně podkopáno v loňském roce kvůli sporu mezi levicovou řeckou vládou a evropskými věřiteli. Když byly Athény nakonec podvedeny, přinuceny podřídit se a přijmout další drastický úsporný program a rostoucí závislost na dluhu, reakce byly zvláště nepřátelské v britském levicovém tisku, který je jinak běžně plný proevropských komentářů.

Někteří levicoví komentátoři ustoupili od propagace Brexitu, protože úspěch referenda by podpořil krajní pravici a vyslal by signál, že má mandát vládnout.

Corbyn zřejmě udělal stejnou kalkulaci a podporuje setrvání v EU, ačkoliv s několika důležitými výhradami. Požaduje fakticky posun celé evropské politiky doleva.

Corbyn se odvážil argumentovat ve prospěch přistěhovalectví, na rozdíl od premiéra Camerona. Zda ale takto získá dělnické voliče, kteří se bojí o svá místa a mzdy, zůstává otevřenou otázkou.

Navzdory zjevným rozdílům Cameronův tábor doufá, že Corbynův hlas bude slyšet. Obává se, že levicoví voliči 23. června zůstanou doma a budou vnímat referendum jako spor uvnitř Konzervativní strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6858

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016